Descoperire uimitoare privind viața faraonilor din Egipt

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Mari iubitori de arhitectură, unii dintre faraonii Egiptului antic nu ezitau să se ocupe singuri de amenajarea urbană a capitalei imperiului lor.

Un grup de arheologi conduși de Nadine Moeller, de la Universitatea din Chicago, a făcut o descoperire neașteptată: unii dintre faraonii egipteni s-au aflat la originea primelor sisteme de planificare urbană, înaintea grecilor antici.

Dacă este să dăm crezare cercetătorilor, urbanismul, cel pe care-l cunoaștem, a fost inventat în perioada faraonilor din dinastia a IV-a. La acea dată, construcțiile erau ridicate în orașe după o schemă relativ standard: fundațiile caselor aliniate, iar străzile intersectându-se în unghi drept.

Potrivit experților, din acest punct de vedere, vetigiile complexului piramidal de la Illahoun constituie un exemplu elocvent. O localitate destinată preoților egipteni care se ocupau de locul de înmormântare al faraonului Sesotris.

Acest complex este caracterizat printr-o aliniere perfectă a caselor construite din cărămidă, străzi care se intersectează în unghi drept și vaste spații pustii și unde, probabil, urmau să fie ridicate alte edificii.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...