Din cei aproape 100.000 de spanioli care s-au stabilit în 2015 într-o altă ţară, unul din opt a ales Marea Britanie, unde se confruntă de acum înainte cu un viitor incert în urma deciziei acestei ţări de a ieşi din Uniunea Europeană.

Potrivit aceleiaşi statistici, 10% au plecat în Franţa, 9,6% în Germania şi 9,3% în Statele Unite ale Americii.

Cei mai mulţi cetăţeni străini rezidenţi în Spania care au părăsit această ţară provin din România, Bulgaria şi Marea Britanie, iar majoritatea celor care s-au stabilit în ţara iberică sunt originari din Italia, Venezuela, Ucraina şi Honduras.

Per total, populaţia Spaniei a înregistrat pentru al patrulea an consecutiv o scădere, de această dată cu 0,02% (11.142 persoane), ajungând la 46,438 milioane de locuitori.

Chiar dacă anul trecut scăderea a fost cea mai redusă din acest interval, ea se înscrie într-un trend început odată cu criza financiară care a aruncat ţara în declin economic, cu o prăbuşire a sectorului construcţiilor şi creştere a şomajului, declanşând un exod din peninsula iberică.

Între 2012-2105, populaţia s-a redus cu circa 380.000 de locuitori, anul trecut emigraţia netă a cetăţenilor spanioli fiind de aproape 47.000 de persoane, unele dintre acestea fiind născute în ţări din America Latină sau în alte state.

Conform Institutului de Statistică, 114.207 rezidenţi străini au dobândit cetăţenia spaniolă anul trecut, mai mult de cincime fiind originari din Maroc, majoritatea celorlalţi provenind din Ecuador, Columbia, Bolivia şi Republica Dominicană.