Rusia se teme de o „creștere semnificativă” a prezenței NATO în Europa de Est după summitul de la Varșovia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Prezența NATO în Europa de Est ar putea „crește semnificativ” după viitorul summit al Alianței Nord-Atlantice care va avea loc la 8-9 iulie la Varșovia, a declarat miercuri ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, potrivit AFP.

„Nu excludem ca activitatea și prezența militară NATO în apropiere de frontiera rusă să crească semnificativ după summitul de la Varșovia”, a afirmat el, citat de agențiile ruse de presă.

La summitul NATO de la Varșovia, cei 28 de șefi de stat și de guvern ar urma să adopte măsuri pentru consolidarea poziției Alianței Nord-Atlantice în fața Rusiei. „SUA și celelalte state membre ale NATO continuă să își dezvolte potențialul militar în special în țările din vecinătatea Rusiei”, a adăugat Șoigu.

Potrivit ministrului rus al apărării, activitățile NATO de-a lungul frontierei țării sale „s-au înmulțit de peste două ori” în ultimele luni. El denunță în special prezența a „30 de avioane de vânătoare și a 1.200 de piese de echipament militar” în Europa de Est.

„Aceste acțiuni afectează stabilitatea în Europa și ne împing să luăm contra-măsuri, în primul rând spre Vest”, a mai spus el, anunțând desfășurarea a „2.000 de piese de echipament militar modern” în Districtul militar Vest de către Rusia în 2016.

Șoigu a mai subliniat că Rusia va desfășura 10.000 de militari suplimentari în partea sa de vest, potrivit DPA.
„Situația militară și politică la frontierele vestice rămâne instabilă”, a declarat ministrul la o întâlnire cu oficiali din Apărare, potrivit Interfax.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...