„Jocul perfid pe care l-au făcut pe la spate PD-ul şi PLDM-ul în raport cu PL-ul a determinat acest vot. Cred că declaraţia de ieri a lui Voronin că s-a înţeles cu Leancă a fost recepţionată urgent de către Moscova şi au fost date indicaţii ca să nu voteze pentru Guvernul Leancă. Oricine va fi, va fi un om pus de către Plahotniuc, pentru că el are nevoie şi de un prim-ministru de a aranja lucrurile pe dimensiunea furturilor, tâlhăriilor care urmează să se producă în Republica Moldova”, a spus analistul politic, Valentin Dolganiuc.

„A fost un plan bine gândit, o intenţie a celor de la PLDM şi PD în înţelegere cu comuniştii să nu-l voteze pe Leancă pentru că în opinia lui Plahotniuc şi Filat o coaliţie cu comuniştii, care nu-l vreau pe Leancă, este o combinaţie mai stabilă pentru ei. Cu ajutorul comuniştilor, Plahotniuc a ţinut promisiunea dată lui Filat că Leancă nu va deveni prim-ministru. Orice Guvern în care participă PD-ul cu Plahotniuc, asta-i o hoţie instituţionalizată”, a menţionat analistul politic, Alexei Tulbure.

„Cel care a contribuit decisiv la nevotarea Guvernului Leancă sunt Vladimir Plahotniuc şi Vladimir Filat. Filat vrea să scape de Leancă pentru că îi face concurenţă în partid, iar Plahotniuc vrea să scape de Leancă pentru că vrea un prim-ministru-marionetă, o marionetă mai slabă decât Leancă, pentru că Leancă are anumite relaţii cu Uniunea Europeană, iar acest lucru sperie oligarhia criminală din Republica Moldova, în primul rând pe Plahotniuc. Leancă la ora actuală deţine foarte multe informaţii şi ce ţine de Aeroport, de Banca de Economii de alte lucruri”, a specificat jurnalistul Vasile Năstase.

Prim-vicepreşedintele PD nu au răspuns la telefon pentru a comenta acuzaţiile, iar şeful PLDM le-a calificat drept speculaţii. Contactat pentru comentarii politologul de peste Prut, Dan Dungaciu, a declarat că la Chişinău ar putea urma trei scenarii. Primul - şeful statului ar putea insista pe candidatura lui Leancă, al doilea - candidatul desemnat va fi cel pe care îl vor dori comuniştii, chiar dacă va fi nominalizat de Vlad Filat, iar al treilea – PCRM ar putea să se topească în interiorul PD.

„S-ar putea să mai fie o consecinţă, respectiv, Partidul Comuniştilor să se topească în interiorul PD. Singura surpriză în acest scenariu va fi dacă se va menţine numele de Partid Democrat, sau se va constitui un partid social-democrat, menit să şteargă din repertoriul politic al Republicii Moldova cuvântul "comunist", încercând astfel să inocenteze, de fapt, clasa politică de la Chişinău. Iată că lupta împotriva comunismului se va sfârşi prin includerea comuniştilor la guvernare, la conducerea RM, doar cu altă denumire”, a declarat preşedintele Fundaţiei Universitare a Mării Negre, Dan Dungaciu.