Afacerile cu gherete a fraților Chirtoacă și Primăria Chișinău continuă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

După ce în luna februarie curent a izbu­c­nit scan­da­lul tone­te­lor (ghe­re­te­lor) Coffee Time şi dis­po­zi­ţi­i­lor „de exce­pţie” sem­nate de pri­ma­rul Dorin Chir­toacă, acesta ataca o deci­zie a instanţei de jude­cată care-i anula una din acele dis­po­zi­ţii, cu pri­vire la ampla­sa­rea unei tonete a fir­mei „Uni­cafe” SRL în sect. Cio­cana. Deşi, la mij­loc de apri­lie, magis­tra­ţii Curţii Supreme de Jus­ti­ţie au menţi­nut deci­zia de a-i anula dis­po­zi­ţia, în pre­zent, toneta care vinde cafea şi îngheţată fun­cţio­nează în con­ti­nu­are. Repre­zen­tanţii Dire­cţiei Juri­dice a Pri­mă­riei anu­nţă că instanţa a anu­lat doar dis­po­zi­ţia de ampla­sare, pe când tone­tele sunt des­chise în teme­iul unei auto­ri­za­ţii, ast­fel că deci­zia instanţei supreme nu ar avea, prac­tic, vreo valoare, scrie Ziarul de Gardă.

Şi tone­tele din Par­cul „Valea Mori­lor”, ampla­sate tot printr-o dis­po­zi­ţie de exce­pţie sem­nată de edil şi anu­lată de jude­cată, rămân des­chise. De fapt, pen­tru a rezolva pro­ble­mele, au fost tre­cute pe numele unui nou SRL. Între timp, busi­ne­s­sul Coffee Time se extinde, ase­me­nea ghe­rete fiind des­chise în orice colţ impor­tant al ora­şu­lui.

CSJ anulează, dar nimeni nu ştie ce să facă

La 16 apri­lie 2016, jude­că­to­rii CSJ, Sve­tlana Filin­cova, Sve­a­to­slav Mol­do­van şi Iuli­ana Oprea, au decla­rat „inad­mi­si­bil” recur­sul pri­ma­ru­lui. Prin deci­zii jude­că­to­reşti defi­ni­tive, dis­po­zi­ţia „de exce­pţie” emisă de pri­mar era anu­lată. Jude­că­to­rii au accep­tat argu­men­tele Ofi­ci­u­lui Teri­to­rial Chi­şi­nău (OTC) al Can­ce­la­riei de Stat care, atunci când a ata­cat în instanţă dis­po­zi­ţi­ile pri­ma­ru­lui, făcea refe­rire la o altă dis­po­zi­ţie, emisă de acesta în iulie 2012, prin care a fost sto­pată „defi­ni­tiv” eli­be­ra­rea auto­ri­za­ţi­i­lor de fun­cţio­nare pen­tru ghe­re­tele ampla­sate sau ream­pla­sate pe stră­zile ora­şu­lui. Astăzi, la peste două luni de la acea înche­iere a CSJ, toneta Coffee Time con­ti­nuă să acti­veze la inter­se­cţia stră­zi­lor Igor Vieru — Mir­cea cel Bătrân. Aici se comer­ci­a­li­zează cafea, bău­turi răco­ri­toare şi, mai nou, de la înce­pu­tul verii, îngheţată româ­nească.

„Avem nişte atri­bu­ţii stricte. Nu ne ocu­păm cu exe­cu­ta­rea hotă­râri­lor şi deci­zi­i­lor CSJ. Noi sun­tem obli­gaţi, în cazul în care depis­tăm o ile­ga­li­tate, să depu­nem noti­fi­care, apoi acţiune în instanţă şi să con­su­măm toate căile de atac, până la CSJ. După ce deci­zia CSJ devine ire­vo­ca­bilă, res­pon­sa­bil de exe­cu­ta­rea aces­teia devine un exe­c­u­tor jude­că­to­resc. În acest caz, nu ştiu cine este exe­c­u­tor. Asta nu e unica deci­zie nee­xe­cu­tată. Sunt zeci de deci­zii. Noi nu dis­pu­nem de pâr­ghii de asi­gu­rare a exe­cu­tă­rii, pen­tru că nu avem com­pe­tenţe. Ar fi logic să avem pâr­ghii pen­tru exe­cu­tare, dar legiu­i­to­rul nu a gân­dit aşa”, pre­ci­zează Cla­u­dia Lachi, spe­cia­list în cadrul OTC, cea care a mers în jude­cată, cerând anu­la­rea dis­po­zi­ţiei pri­ma­ru­lui Chir­toacă.

Întreaga investigație poate fi citită aici.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...