Cel puţin aşa a explicat preşedintele comuniştilor, Vladimir Voronin, refuzul PCRM de a acorda vot de încredere Cabinetului de miniştri. Comuniştii sunt nemulţumiţi mai ales de faptul că la fotoliul de ministru al Educaţiei a fost propusă din nou Maia Sandu, pe care anterior aceştia au încercat să o demită prin moţiune de cenzură.

„Lista cu membrii Guvernului am văzut-o abia astăzi. Am văzut multe neajunsuri în acest program de guvernare. Nu sunt oameni cu experienţă pentru problemele din Republica Moldova. Nu am văzut persoane care să facă faţă acestor cerinţe. De aceea am luat decizia că nu susţinem astăzi Guvernul, prin votul nostru”, a declarat Voronin.

„Ieri am cerut lista de la domnul Leancă, dar a spus că nu e finalizată. L-am întrebat dacă este Maia Sandu şi mi-a spus că este. L-am preîntâmpinat că vor fi mari probleme să votăm în aceste condiţii”, a adăugat Voronin.

Asta chiar dacă ieri liderul PCRM se arăta destul de optimist după discuţiile cu Iurie Leancă şi nu a spus niciun cuvânt despre această problemă. Mai mult, ieri Voronin anunţa că s-a înţeles cu Leancă la toate capitolele.

Solicitat să comenteze zvonurile despre existenţa unei înţelegeri cu PLDM şi PD, privind înlăturarea lui Iurie Leancă, Voronin a spus că nu ştie despre ce e vorba. „Nu am jucat acest joc. Nu ştiu care sunt divergenţele între aceste partide şi nu ştiu cine inventează” a conchis Voronin.

Precizăm că Guvernul propus de Iurie Leancă nu a primit vot de încredere din partea Parlamentului. „Pentru” au votat doar 42 de deputaţi, în condiţiile în care erau nevoie de 51 de voturi.

Constituţia prevede că preşedintele Republicii Moldova poate desemna repetat un candidat pentru funcţia de premier. Ulterior, peste 45 de zile începând de astăzi, Parlamentul nu acceptă nici acest candidat, acesta este dizolvat şi sunt organizate alegeri anticipate.