Judecătoarea Manole, pusă sub urmărire penală: Procurorii i-au ridicat calculatorul de serviciu

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Calculatorul de serviciu al judecătoarei Domnica Manole de la Curtea de Apel Chișinău a fost ridicat de către pro­cu­ro­rul Andrei Băieșu de la Procuratura Anticorupție, care i-a pre­zen­tat ordo­nanța de înce­pere a urmă­ri­rii penale din data de 8 iunie.

Magis­trata de la Cur­tea de Apel Chi­și­nău afirmă că nu are ce să ascundă și a pre­dat de bună voie calculatorul, nu îna­inte de a chema avo­ca­ții săi.

Șeful Pro­cu­ra­tu­rii Anti­co­rup­ție, Vio­rel Morari, a decla­rat că nu este vorba des­pre per­che­zi­ții, ci doar des­pre ridi­ca­rea cal­cu­la­to­ru­lui. „Per­che­zi­ți­ile pre­su­pun când scoți tot din birou, inclu­siv toate docu­men­tele. A fost ridi­cat doar cal­cu­la­to­rul.”, afirmă Morari, conform Ziarului de Gardă.

„Am aflat că în privinţa mea s-a dispus urmărirea penală. În dimineaţă acestei zile, am fost vizitată în biroul meu de către reprezentantul Procuraturii Anticorupţie, care mi-a prezentat Ordonanţa privind începerea urmăririi penale emisă la 8 iunie 2016, precum şi Ordonanţa din 17 iunie 2016, prin care s-a dispus ridicarea calculatorului utilizat în exerciţiul funcţiunii. Astfel, deşi nu am calitatea procesuală de bănuit, Procuratura Anticorupţie a ridicat astăzi procesorul calculatorului din biroul meu. În afară de aceasta, Procuratura Anticorupţie a ridicat din Curtea de Apel Chişinău calculatorul asistentului meu, precum şi dosarul civil la cererea Grupului de iniţiativă pentru desfăşurarea referendumului republican constituţional împotriva Comisiei Electorale Centrale privind anularea hotărârii CEC”, a declarat magistrata.

Amintim că Consiliul Superior al Magistraturii şi-a dat acordul, la 31 mai, privind urmărirea penală a judecătorului Manole, la cererea procurorului general interimar. Eduard Harunjen a invocat decizia CSJ, care a anulat decizia Domnicăi Manole de a obliga Comisia Electorală Centrală să organizeze referendumul republican de modificare a Constituţiei pentru care au semnat peste 400 de mii de cetăţeni. La rândul ei, Domnica Manole a declarat că a respectat legea şi că CSM „apără alte interese decât cele ale judecătorilor”.

Decizia a fost criticată de Uniunea Europeană, ambasada SUA, Forumul Judecătorilor din România și societatea civilă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...