Potrivit mold-street.com, noul acţionar al KomaksAvia din Moscova, care deţine o cotă de 96% la Avia Invest din Chişinău este compania britanică TB Team Management LLP, a cărui proprietar sunt firmele Dylox United LTD de pe insulele Virgine Britanice şi Valtara A.V.V. din Aruba. Despre beneficiarul final nu se cunoaşte nimic.

Amintim că acordul de concesionare a fost semnat între Agenţia Proprietăţii Publice şi compania Avia Invest, fondată pe 2 august 2013 cu un capital de 85,1 de milioane de lei, divizat în părţi egale între societatea pe acţiuni Habarovski Aeroport şi holdingul Kolomenski Zavod, coproprietar fiind omul de afaceri moldovean Serghei Glinca.

De menţionat că acţionarul majoritar la Avia Invest, firma KomaksAvia deţine un capital social de doar 100.000 de ruble, echivalentul a 1.300 de euro şi care a fost fondată abia la începutul anului 2014 de Habarovski Aeroport, cu o contribuţie de 1% din capital şi UK Komaks – 99%. Fondatorul unic este Konstantin Basiuk, care e şi preşedintele consiliului de administraţie la Habarovski Aeroport.

Specialiştii susţin că schimbările atât de frecvente ale structurii de proprietate denotă că beneficiarii finali încearcă să-şi ascundă identitatea.

Amintim că Aeroportul Internaţional Chişinău a fost dat în concesiune pentru 49 de ani. Compania Avia Invest, care s-a angajat să realizeze un plan de investiţii în modernizare, estimat la 244 de milioane de euro.