Candu despre despăgubirile cerute de la JurnalTV: „Sunt bani necesari pentru achiziția a două pătucuri”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că suma de 30 de mii de euro care ar fi cerut-o de la postul de televiziune JurnalTV, în urma unui proces judiciar, sunt banii necesari pentru a cumpăra două pătucuri speciale (chirurgicale) pentru copiii ce au suferit arsuri grave. Declarația a fost făcută de acesta într-o postare pe Facebook.

„Din păcate, titlurile apărute astăzi în media, despre un proces de judecată ce a fost inițiat mai bine de un an și tergiversat intenționat de avocații respectivului post TV, încalcă regretabil dezideratele corectitudine, echidistanță și profesionalism. Suma de 30 de mii de euro, menționată în articolele de presă, reprezintă banii necesari pentru achiziția a două pătucuri speciale (chirurgicale) pentru copiii ce au suferit arsuri grave”, a anunțat Candu.

Totodată, președintele Legislativului atenționează că mass-media care a reflectat despre subiect „a compromis într-o manieră cinică scopul evenimentului organizat de Ziua Copilului(1 iunie 2015) pentru micuții internați într-un spital din capitală”.

Candu a acționat în judecată postul de televiziune Jurnal TV, pe motiv de lezare a onoarei, demnității și reputației profesionale în luna februarie. Demnitarul a considerat că i-au fost încălcate drepturile și a solicitat chiar despăgubiri în sumă de 30 de mii de euro.

Spikerul a avut din start trei pretenții – să fie publicată o dezmințire, să-i fie aduse scuze publice și să-i fie plătite despăgubiri morale în sumă de 30 de mii de euro. Avocatul instituției media însă a solicitat instanței scoaterea de pe rol a capătului de cerere privind compensarea prejudiciului moral pe motivul neepuizării procedurii prealabile de către reclamant, scrie bizlaw.md.

Legea privind accesul la informație prevede că persoana care consideră că i-a fost lezată onoarea trebuie mai întâi să solicite, printr-o cerere prealabilă, publicarea unei dezmințiri în termen de 20 de zile de la aflarea informației defăimătoare.

Aflându-se în dificultate, Judecătoria Centru a formulat către CSJ următoarele întrebări – cum trebuie să procedeze instanța dacă reclamantul nu a epuizat procedura prealabilă obligatorie și dacă poate scoate cererea de pe rol, pe motiv că reclamantul nu a respectat procedura și că nu a epuizat căile de soluționare extrajudiciară, ceea ce este prevăzut în Codul de procedură civilă, la art. 267, lit. a).

La rândul său, la 13 iunie, Plenul Curții Supreme de Justiție, prezidat de președintele CSJ, Mihai Poalelungi, a respins solicitarea de emitere a unui aviz consultativ, argumentând că legea este suficient de clară în acest sens. Astfel, magistrații vor trebui să scoată cererea de pe rol.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...