Voronin a precizat că deputaţii comunişti aşteaptă să vadă care va fi componenţa viitorului cabinet, iar mâine va fi luată o decizie definitivă.

„Unica pretenţie în adresa domnului Leancă a fost că, intrând în curtea partidului nostru, nu a depus flori la monumentul lui Lenin. Pe toate capitolele ne-am înţeles cum procedăm mâine în cadrul şedinţei parlamentului. Regret că noi nu am avut posibilitatea să ne întâlnim mai devreme. Am fost încăpăţânaţi dintr-o parte şi din alta”, a spus Voronin.

Întrebat dacă s-a răzgândit în privinţa candidaturii lui Iurie Leancă pentru funcţia de premier, în condiţiile în care anterior a declarat sus şi tare că nu-l va vota, astăzi Voronin şi-a schimbat discursul.

 „E vorba despre Guvernul Republicii Moldova. Nu personificaţi. Da, depinde mult de prima persoană, dar aşteptăm componenţa nominală a guvernului”, a spus Voronin.

La rândul său, Iurie Leancă a precizat că în această seară vor fi discuţii la PLDM pentru a se definitiva lista candidaţilor la fotoliile de miniştri.

„A fost o discuţie constructivă. Când voi obţine mâine susţinere din partea majorităţii parlamentare, sunt convins că vom putea discuta pe elemente de politici la nivel de detalii. Nimeni nu pretinde la monopol asupra tuturor soluţiilor. Discuţiile cu meseriaşii din fiecare partid vor fi în beneficiul cetăţenilor”, a declarat Leancă.

Întrebat dacă mai sunt şanse să fie votat un guvern majoritar şi nu minoritar, Leancă a menţionat că astăzi s-ar putea să aibă o întrevedere cu reprezentanţii PL.

„Vom ajunge mâine şi veţi vedea care va fi dorinţa majorităţii parlamentare. Nu exclud că voi avea discuţii cu liberalii astăzi”, a spus Leancă.

Precizăm că Parlamentul se întruneşte joi, 12 februarie, în prima şedinţă plenară din sesiunea de primăvară-vară. Deputaţii se vor întruni la solicitarea candidatului desemnat pentru funcţia de premier. Iurie Leancă urmează să ceară votul de încredere pentru învestirea noului guvern, prezentând programul de guvernare şi componenţa cabinetului de miniştri.

Pentru învestirea noului executiv sunt necesare cel puţin 51 de voturi. Până acum, doar deputaţii PLDM şi PD (42 la număr) au anunţat că vor vota pentru un guvern condus de Iurie Leancă, propus pentru această funcţie de către liberal-democraţi.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.