CSJ despre „spălătoria rusească” prin Moldova: Informațiile din presă sunt un „fake” lamentabil

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Curtea Supremă de Justiția (CSJ) a Republicii Moldova susține că în prima jumătate a anului 2014 şi până în mai 2016, instanţele naţionale nu au pronunţat ordonanţe, prin care să fi fost încasate sume de bani esenţiale de la agenţii economici cu sediul în Federaţia Rusă.

Reacția CSJ vine în contextul în care în presă au apărut noi informații privind așa-zisa „spălătorie rusească”. Astfel, CSJ califică știrea drept un „fake” lamentabil.

Curtea se referă la un articol din Ziarul Național care citează agenția TASS în care se spunea că prin sistemul judecătoresc din Moldova timp de doi ani s-au spălat în jur de 10 miliarde de dolari.

Potrivit CSJ, în articol se citează Agenţia TASS, menţionându-se precum că „în 2015, au fost descoperite 23 de astfel de infracțiuni, prin care au fost extrase de pe teritoriul Rusiei circa 10,6 miliarde de dolari, prin intermediul instanțelor judecătorești moldovenești și al unor companii off-shore”.

„De fapt, TASS l-a citat pe Andrei Curnosenco, şeful Direcţiei Generale Securitate Economică şi Combatere a Corupţiei din cadrul MAI al FR, care a comunicat într-o conferinţă de presă că: „В 2015 году выявлено почти 23 тысячи преступлений по пресечению так называемых обнальных площадок по незаконному выводу средств за рубеж. В частности, выявлены факты вывода за рубеж свыше 700 млрд рублей по схеме, которая была связана с выводом денег из РФ в Молдавию и дальше в офшоры”. Deşi e evident că aşa-zisa ştire din Ziarul Naţional reprezentă un fake lamentabil, aceasta a constituit un prilej de a solicita din toate instanţele naţionale cauzele examinate în procedură de ordonanţă pentru a verifica dacă s-a dispus încasarea sumelor de bani de la agenţi economici cu sediul în Federaţia Rusă”, se menționează în comentariu CSJ.

În urma verificărilor, s-a stabilit că în această perioadă, şi anume, începând de la ultima verificare ce a avut loc în prima jumătate a anului 2014 şi până în mai 2016, instanţele naţionale nu au pronunţat ordonanţe, prin care să fi fost încasate sume de bani esenţiale de la agenţii economici cu sediul în Federaţia Rusă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...