Să nu uităm de pericolul din Ucraina: Conflictul e deja înghețat și în orice moment poate să se dezghețe

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În aprilie 2014, forțele armate ale Rusiei au intrat în estul Ucrainei să lupte alături de separatiști, după cum au acuzat liderii occidentali. Aproape doi ani mai târziu, președintele ucrainean Petro Poroșenko a promis că nu va permite îghețarea conflictului și că va lupta pentru fiecare bucățică de pământ a țării sale.

La puțin timp după aceste declarații categorice, conflictul pare că a înghețat deja în estul separatist al Ucrainei. O spune Marian Gherman, analist politic din Cernăuți și presedintele Centrului Media BucPress, într-un comentariu pentru Ziare.com.

Acest lucru spune clar că nu ar trebui să uităm de Ucraina, pentru că acolo oricând pot reizbucni lupte și apărea noi probleme.

„Poroșenko a promis să nu permită înghețarea conflictului, iar după acești ani de situație tensionată putem constata că acel conflict este deja înghețat și în orice moment poate să se dezghețe. Situația a intrat în impas și în orice moment pot apărea probleme, este o rană sângerândă a acestui teritoriu est-european”, a declarat jurnalistul din Ucraina.

Și acordul de pace de la Minsk, din 2015, – care presupunea, printre altele, încetarea focului în regiune – este încă pus sub semnul întrebării: „Nu aduce nimic constructiv și situația este pur și simplu înghețată, dar nu și rezolvată”.

Un razboi cu peste 30.000 de victime

Deși problemele continuă în Donbas (regiunea care cuprinde republicile separatiste Donețk și Luhansk), care aparent stă pe un butoi cu pulbere, Europa pare să fi uitat de războiul din fosta țara sovietică, în care aproape 9.400 de oameni au murit, iar peste 21.000 au fost răniți, potrivit cifrelor publicate chiar luna aceasta de ONU.

„Din păcate, nu prea se mai vorbeste în presa europeană despre conflictul din Ucraina, însă la noi, în Ucraina, aproape orice buletin de știri începe cu evenimentele din estul țării. Din păcate, a cam obosit presa internațională să relateze despre evenimentele din Donbas”, a precizat Gherman.

Totuși, au început să circule două „clișee informaționale” care încearcă să inducă o idee periculoasă, și anume că nu doar europenii, ci chiar și autoritățile de la Kiev au uitat de estul Ucrainei.

„Pe de o parte, există o convingere că Kievul nu se mai implică în soluționarea conflictului din Donbas, ceea ce nu este adevărat. Se implică, există acțiuni antiteroriste, există sisteme de susținere umanitară, există o colaborare cu OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, care are echipe pe teren – n.red.). Un al doilea aspect este impus de propaganda rusă și văd că deja funcționează – că Kievul nu se mai ocupă de Donbass și i-a lăsat pe toți acolo. Dar Kievul nu poate să ajungă în teritoriile necontrolate de Guvern, pentru că acolo sunt forțe armate, blindate, tancuri și sisteme cu rachete, nu poate să vină un oficial de la Kiev în Donețk, să zicem, acolo e o zonă militarizată, cu o altă mentalitate”, a explicat analistul politic.

Marin Gherman a detaliat și al doilea cliseu, care este intens promovat în presa rusă, și anume că „Kievul nu mai realizează reformele ce le-a promis în fața UE și NATO, nu mai ține cont de angajamentele pe care și le-a asumat. Din acest motiv, sancțiunile față de Rusia trebuie eliminate”.

„Și văd că uneori funcționează chestia asta și noi, analiștii din zonă, ne punem întrebarea ce au de-a face sancțiunile apărute în urma încălcării dreptului internațional cu politica internă a Kievului. Kievul trebuie să implementeze reforme fără doar și poate – dacă nu implementează, deja e o chestie interioară, politica -, dar sancțiunile țin de încălcarea dreptului internațional”, a arătat jurnalistul din Cernăuți.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...