(VIDEO) ONG-urile de media condamnă abuzurile polițiștilor asupra jurnalistului Oleg Brega

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Organizațiile neguvernamentale de media condamnă abuzurile persoanelor din Serviciul de pază al Judecătoriei Drochia care l-au împiedicat pe jurnalistul și activistul civic Oleg Brega să asiste la un proces de judecată public.

Vineri, 10 iunie 2016, în mediile online a fost difuzat un material video, din care se vede cum persoane din Serviciul de pază al Judecătoriei Drochia i-au interzis jurnalistului să filmeze în incinta judecătoriei și l-au somat să stea pe scaun până când va începe ședința de judecată.

Întrucât activistul nu a dorit să se conformeze acestor ordine, el a fost scos cu forța din sediul judecătoriei și agresat fizic. Ulterior, el a fost informat că ședința de judecată s-a încheiat, fără să i se permită să asiste la ea.

Codurile de proceduri judiciare stabilesc că, în toate instanţele, şedinţele de judecată sunt publice, cu excepţiile prevăzute de lege. Totodată, potrivit Legii presei (art. 20), în scopul exercitării atribuţiilor profesionale, jurnalistul are dreptul să asiste la şedinţele publice ale instanţelor de judecată de orice nivel.

Astfel, ONG-urile de media cer Ministerului Afacerilor Interne (MAI) să investigheze acest caz și să ia măsurile de rigoare față de persoanele care au abuzat de funcția pe care o dețin pentru a împiedica jurnalistul să se documenteze cu privire la cazul examinat în ședința de judecată.

De asemenea, reprezentanții ONG-urilor cer ca MAI să aducă la cunoștința publicului măsurile luate față de cei care au provocat acest incident, precum și rezultatele acțiunilor întreprinse.

Totodată, îndemnăm reprezentanții mass-media să dea dovadă de un comportament decent, să nu răspundă cu etichetări şi atacuri verbale la încălcarea drepturilor lor profesionale şi civile, respectând prevederile Codul Deontologic al jurnalistului din Republica Moldova.

Declarația este semnată de Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia Presei Independente, Asociația Presei Electronice, Asociația Telejurnaliștilor Independenți și Centrul Acces-Info.

Sursa video: curaj.tv.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...