Jens Stoltenberg face un nou apel la creșterea bugetelor militare ale statelor NATO

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le-a cerut joi statelor membre ale organizației să-și respecte angajamentul cu privire la creșterea bugetelor apărării, asumat la Summitul din Țara Galilor din 2014, în contextul în care Alianța Nord-Atlantică se confruntă cu o „situație dificilă a securității”, transmite AFP.

În septembrie 2014, țările NATO s-au angajat să-și sporească bugetele militare până la un nivel de cel puțin 2% din PIB.

Jens Stoltenberg a lansat acest nou apel după o întâlnire, la Haga, cu premierul olandez Mark Rutte și înaintea Summitului NATO de la Varșovia, prevăzut pentru 8-9 iulie.

Olanda și-a sporit deja cheltuielile în vederea combaterii „amenințărilor actuale din estul și sudul” frontierelor NATO, a explicat Rutte într-o întâlnire cu presa.

Bugetul apărării din Olanda, în valoarea de 7,5 miliarde euro, a înregistrat în acest an o creștere de 220 milioane euro, iar această suplimentare va atinge 345 milioane de euro până în 2020.

„Pot înțelege că este dificil să crești bugetul apărării. Toți oamenii politici și majoritatea persoanelor pe care le întâlnesc preferă să aloce bani pentru sănătate, educație, infrastructură și multe alte domenii”, a declarat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice.

Cu ocazia Summitului de la Varșovia, membrii Alianței Nord-Atlantice, în fața unei „Rusii tot mai agresive în est și a agitației și instabilității din sud”, vor analiza diferite opinii avansate de către strategii militari de a plasa „mai multe batalioane în țările din est”, a afirmat Stoltenberg.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...