„De regulă, organul de urmărire penală merge la acutizarea situaţiei anume vinerea. Omul este adus, interogat, i se fac percheziţii şi este reţinut până luni după amiază. Nimeni nu are acces, deoarece izolatorul este închis. Eu presupun că în cazul lui Shor, la fel, trebuia să fie aplicată reţinerea, însă cred că ceva a intervenit”, a declarat fostul judecător la CEDO, Stanislav Pavlovschi.

Avocatul Andrei Năstase consideră că ceea ce s-a întâmplat face parte din aşa-zisele negocieri. Mai mult, invitatul la emisiune precizează că atunci când se vorbeşte că s-au furat miliarde, trebuia să fie reţinut nu doar Shor, ci şi Filat, şi Plahotniuc, şi toţi cei despre care se ştie că ar fi implicaţi în această fraudă.

„Acum două luni, o maşină plină cu documente de la Banca de Economii a fost găsită arsă, chipurile, într-o fâşie forestieră din Ialoveni. Or, ştim că Ilan Shor şi-a creat propriul sistem de pază şi protecţie, iar şoferul nu poate să lase maşina nesupravegheată în mijlocul străzii. De atunci putea fi un semnal sau, şi mai devreme, când era cunoscut faptul că Banca de Economii oferă credite neperformante în sume deosebit de mari. Nu s-au luat măsuri. Anumite probe la dosar trebuiau colectate prin aceste acţiuni”, a menţionat Valentin Dolganiuc.

Totodată, fostul ministru al Finanţelor, Mihai Manole, a amintit că în perioada când ocupa funcţia de preşedinte al Băncii de Economii naţionalizate, organul de supraveghere propunea un credit de 6,5 milioane de lei, iar astăzi vorbim de peste 3 miliarde de lei care au fost acordaţi de Banca Naţională.

Mihai Manole a amintit că banca InvestPrivatBank a falimentat din cauza Băncii Naţionale, care a refuzat să acorde un credit de 85 de milioane de lei. „Acum se alocă 13 miliarde Băncii de Economii fără a cere opinia Parlamentului. Ceea ce se întâmplă demonstrează o lipsă de profesionalism, de conştientizare a situaţiei”, a apreciat fostul ministru.

Sursa a mai subliniat că în perioada 1999-2000, BEM a ajuns de pe poziţia 26 la una de top datorită unui management eficient propus de omul de afaceri Viorel Ţopa.

În context, avocatul Andrei Năstase a adăugat că Banca de Economii putea fi salvată dacă acum patru ani apelul lui Victor Ţopa şi al lui Viorel Ţopa, care deţineau 18,5% din acţiunile Băncii de Economii era auzit.

„În 2011, oamenii de afaceri Victor Ţopa şi Viorel Ţopa strigau că sunt furaţi. Astăzi ne iau nouă 18,5% din acţiunile băncii, iar mâine se va trece la acţiunile statului. Ulterior, aceste 18,5% au fost împărţite matematic câte 4,5% de către judecătorii criminali Orândaş şi Plugari şi au ajuns în Rusia. După aceea, cele 56% din acţiuni au ajuns tot acolo.

Viorel Ţopa, care a deţinut funcţia de preşedinte al Băncii de Economii, timp de un an şi jumătate, prin managementul său, a ridicat banca de pe ultima poziţie în primele poziţii. Avea doar o filială, pe strada Puşkin şi a ajuns să aibă peste 100 de filiale în ţară. După toate investiţiile şi eforturile, acest om a fost condamnat la puşcărie la comandă politică, pe 14 ianuarie 2012, iar astăzi, criminalul care l-a condamnat pe Viorel Ţopa a fost promovată la Curtea de Apel. Vorbesc despre judecătoarea Natalia Simciuc. Vă rog să mai reţineţi un lucru. Preşedintele Timofti era şeful Nataliei Simciuc pe timpul când era la Tribunalul Republicii Moldova”, a conchis avocatul Andrei Năstase.