Ivan Diacov: „Cârdășie criminală între PG și CSM. Se dorește capul judecătoarei Domnica Manole”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În ultimii ani, în Republica Moldova problema numărul unu care influențează direct securitatea statului, ba chiar însăși existența acestui stat este lupta cu corupția, o spune fostul procuror municipal, Ivan Diacov.

Într-un articol pe portalul Anticorupție.md, Diacov scrie că există o „cârdășie criminală a conducerii Procuraturii Generale și Consiliului Superior al Magistraturii (CSM)”, iar decizia CSM privind ridicarea imunităţii judecătoarei Domnica Manole, pentru cercetarea ei penală, este una cinică şi are o încărcătură politică, afirmă fostul procuror municipal Ivan Diacov.

„Despre necesitatea luptei cu acest flagel discută toți – de la boschetar până la conducerea statului, deputați, miniștri, ziariști, procurori, judecători. Toți vorbesc și dau sfaturi. Cine trebuie real să lupte cu corupția în acest stat? CNA, Procuratura Anticorupție? Fiți serioși. Cei mai corupți sunt concentrați tocmai în aceste instituții. Să vă prezint dovezi? Dar care organ de drept avea obligațiunea să monitorizeze furturile din bănci, furtul miliardului, spălarea a zeci de miliarde de euro din Rusia prin băncile Republicii Moldova, dar show-urile din dosarul Filat, dar ancheta despre cumpărarea deputaților, dar dosarele medicilor, dar extorcarea a 100. 000 de euro de la antrenorul selecționatei de baschet. Dar cine dorește cu adevărat ca în acest stat să se lupte cu corupția – deputații, miniștrii? Fiți serioși. Aveți exemple când un demnitar cu funcție înaltă în stat a solicitat și a impus CNA să contracareze un caz de corupție? Eu nu cunosc. Ba dimpotrivă, zilnic în mass-media, la ecranele televizoarelor, la diferite întruniri, inclusiv internaționale, se aduc cazuri concrete de corupție, sunt spuse și nume concrete, mai mult, chiar în ședințele plenare ale Parlamentului deputații își aduc reciproc învinuiri în cazuri de corupție și nimic nu se întâmplă, aproape nimic. Nu neg categoric. Sunt dosare pe cazuri de corupție, doar pentru indici, în privința polițistilor, pedagogilor, medicilor. Sunt și altele, cu iz politic sau din alte interese, ori de ochii lumii”, scrie Diacov.

„Judecătoarea Domnica Manole şi-a declarat nevinovăţia în acest caz motivând că a luat această decizie reieşind din faptul că avem un articol în Constituţie care se contrazice, că avem o hotărâre a Curţii Constituţionale prin care s-a constatat deficienţa articolului relevant din Constituţie şi nu avem nicio hotărâre judecătorească de aplicare a acestui articol cu privire la organizarea referendumului constituţional şi că ea, ca judecător, în aceste condiţii, nu putea să ia altă decizie decât să aplice acest articol, utilizând metodele de interpretare prevăzute de lege şi doctrină”, mai afirmă Ivan Diacov.

Despre procurorul general interimar, Eduard Harunjen, Diacov spune că acesta „trişează” şi „se joacă cu focul”, pentru că are o pregătire profesională înaltă, respectiv decizia de a o cerceta penal pe Domnica Manole nu poate fi o greşeală sau o incompetenţă, ci o acţiune asumată şi intenţionată.

Întreg articolul poate fi citit aici.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...