Deutsche Welle, despre viaţa în Rusia: „Денег нет”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

„Dengi net!”, adică „nu mai sunt bani” pentru indexarea pensiilor, a spus exasperat premierul rus Dmitri Medvedev când a fost luat cu asalt cu plângeri şi întrebări de o mulţime de pensionari din Crimeea.

Aflat într-o vizită oficială în Sevastopol, cel mai mare oraș al peninsulei Crimeea, între 22 și 24 mai, Medvedev a fost întrebat de pensionari când vor fi indexate pensiile, doarece banii pe care îi primesc sunt insuficienți pentru a asigura un trai decent. „E imposibil să supraviețuiești, prețurile sunt mari, indexarea se calculează incorect. Ce putem face cu 8.000 de ruble (circa 120 de dolari)? E mizer. Își șterg picioare de noi,” spune o femeie.

În replică premierul rus a declarat că problema pensiilor va fi rezolvată la nivel de întreaga țară, însă, deocamdată nu există bani pentru indexare. „Problema pensiilor o vom rezolva la nivel de întreaga țară. Noi nu putem mări pensiile doar într-o singură regiune. Pur și simplu nu avem bani. Dacă vom găsi bani vom face indexare. Rezistați, baftă și sănătate”, a declarat premierul rus.

Citește și: (VIDEO) Medvedev umilește pensionarii din Crimeea: „Nu avem bani pentru pensii, rezistați”

Cu ironie, Deutsche Welle arată că experţii lui Putin omit surse grase, poate la propriu, de bani, iată de ce nu au bani pentru indexarea pensiilor și nu numai.

Una din surse ar fi patriarhul Kirill. Unele estimări îi plasează averea la 1,5 – 4 miliarde de dolari. Despre liderul religios se spune că ar deţine proprietăţi scumpe, cum ar fi un iaht de lux, o reşedinţă la ţară şi un apartament în Moscova. Cu activele sale s-ar putea rezolva o parte din problemele pensionarilor, continuă Deutsche Welle. Kirill nu este singurul oficial a cărui avere ar putea fi împărţită.

Dacă purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitry Peskov şi-ar vinde ceasul de 400.000 de lire sterline pe care şi-l etalează, ar putea da fiecărui pensionar din Rusia câte 95 de copeici. Nu-i mult, dar e mai bine decât nimic. Poate cât pentru un morcov care să meargă în fiertura de cartofi.

Puşculiţa cea grasă este prietenul preşedintelui Putin, violoncelistul Serghei Roldugin, naşul copiilor lui Putin şi un filantrop al comunităţii muzicale. Potrivit Panama Papers, artistul ar avea o avere de două miliarde de dolari. Putin spune că prietenul său şi-a cheltuit banii pe instrumente muzicale pentru studenţi, dar dacă statul le-ar găsi şi le-ar vinde, ar putea da fiecărui pensionar câte 50 de dolari. Ar fi o soluţie temporară, însă aceşti oameni nu sunt singurii la care guvernul poate căuta bani.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...