Viceministrul Justiției critică judecătorii: „Lupta cu corupția rămâne la nivelul bunelor intenții”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Viceministrul Justiției, Nicolae Eșanu, critică demnitarii, inclusiv miniștri și judecători, care scriu în declarațiile de avere că și-au cumpărat sau au vândut mașini cu numai „zece mii de lei” și spune că acest lucru este „o bătaie de joc”.

Totodată, Eșanu spune că acesta reprezintă un semn foarte clar că lupta cu corupția rămâne la nivelul bunelor intenții.

„Aud tot mai des că demnitari, inclusiv miniștri și judecători, cumpără și vând mașini de 10.000 de lei. Dar cel mai trist (sau haios, depinde din ce punct de vedere privești lucrurile) este că respectivele persoane și cei care i-au numit sau promovat consideră că nu este nicio problemă. După mine, este o bătaie de joc și un semn foarte clar că lupta cu corupția rămâne la nivelul bunelor intenții. Eu înțeleg că este un fenomen foarte răspândit. Dar sunt ferm convins că, dacă vrem ca lucrurile să înceapă măcar să se schimbe, persoanele care comit fapte de acest gen nu pot fi numite sau promovate în funcții publice”, scrie viceministrul pe Facebook.

Mai mulți magistrați au scris în declarațiile de avere că au cumpărăt sau au vândut mașini de 10.000 de lei. Este și cazul Mari­a­nei Pitic, jude­că­toare pro­mo­vată recent la Cur­tea Supremă de Jus­ti­ție. În declarația de avere pentru anul 2014 magis­trata a indi­cat fap­tul că este deți­nă­toa­rea unui Porsche Cayenne pe care l-ar fi cum­pă­rat cu 11 mii de lei, în stare „ava­ri­a­bilă”.

De asemenea, judecătoarea Ala Malîi declara în 2012 că a înstră­i­nat două auto­mo­bile: un Mer­ce­des Benz, fabri­cat în 2004, cu 10 mii de lei, şi auto­mo­bi­lul Ssan­gyong Musso, pro­cu­rat cu un an mai devreme, tot cu 10 mii de lei. Tot în decla­ra­ţia cu pri­vire la veni­turi şi pro­pri­e­tate pe 2012, Malîi susţine că şi-a cum­pă­rat două auto­mo­bile: un Hyun­dai Santa Fe, fabri­cat în 2006, cu 10 mii de lei, şi un Seat Toledo, fabri­cat în 2005, cu doar 3600 de lei. În decla­ra­ţia pe anul 2015 jude­că­toa­rea anu­nţă că şi-a vân­dut, tot cu 10 mii de lei auto­mo­bi­lul Hyun­dai Santa Fe, fabri­cat în 2006, potrivit Ziarului de Gardă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...