Reuters despre alegerile din România: „Societatea românească acceptă la scară largă corupția”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

La aproape un an după ce a renunțat la conducerea guvernului, PSD-ul a revenit în forță și a căștigat detașat alegerile locale din România, potrivit rezultatelor anunțate de exit poll-uri, notează Euronews.

Jurnaliștii scriu despre victoria Gabrielei Firea pentru Primăria Generală a Bucureștiului, dar notează și că Nicușor Dan, candidatul Uniunii Salvați Bucureștiul, a obținut un scor-surpriză, reușind să ia aproximativ 30% din sufragii.

Victoria de la alegeri îi dă un avantaj PSD-ului la alegerile parlamentare din noiembrie, în timp ce PNL-ul s-a chinuit să obtină un modest 28% la nivel național, mai scrie Euronews.

Zeci de candidați la alegerile de duminică sunt suspecți de corupție, iar Bruxelles-ul claseză România pe locul al treilea în topul celor mai corupte țări europene, după Bulgaria și Italia.

Yahoo și ABC News amintesc că votul de duminică a venit în contextul în care incendiul din Colectiv, de pe 30 octombrie 2015, a zdruncinat puternic clasa politică și a ridicat din nou în discutie problema corupției în rândul oficialilor și autorităților.

Reuters face o analiză mai profundă a alegerilor locale din România și scrie despre procentul de 37,5% obținut de PSD la nivel național, dar atrage atenția și asupra unui alt aspect: „Observatorii spun că PSD, susținut de cei mai săraci sau mai în vârstă dintre români, au beneficiat de pe urma măririlor de salarii din sectorul public și reducerea taxei pe valoarea adaugată, pe care au apucat să o introducă în 2015, înainte să se retragă de la putere, și care a intrat în vigoare la începutul anului. Victoria social-democraților îi pune în poziția de favoriți la alegerile parlamentare din toamnă”, potrivit protv.ro.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...