RISE: Un cipriot a pus mâna pe 7 ha de teren din Rezervația Căpriana, unde pregătește un cartier de lux

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Vile în inima Codrilor. Aceasta este afacerea de lux pusă pe roate în Republica Moldova de un cipriot. Ocolind legea cu ajutorul unor oameni de afaceri locali, dar și al autorităților, Igor Rimmer a devenit proprietarul a 7 hectare de teren în pădurea de lângă satul Căpriana, din raionul Strășeni, considerată arie protejată.

Acum, cipriotul și partenerii săi au găsit și metoda de a evita plata unor taxe și impozite la construcția vilelor, potrivit unei investigații RISE Moldova.

Șantierul din Pădurea Căpriana este amplasat pe locul fostelor grădini ale oamenilor din sat. Începând cu octombrie 2008, loturile agricole au fost cumpărate, unul câte unul, de Conreir SRL. Firmă a fost fondată de omul de afaceri Boris Doneț cu doar două luni înainte de debutul tranzacțiilor. Noul proprietar a comasat terenurile și a cerut autorităților schimbarea destinației acestora.

Demersul a fost inclus într-un proiect de hotărâre de guvern, iar nota informativă realizată de Direcția economie, infrastructură și mediu din cadrul Cancelariei Guvernului, atașată proiectului, sublinia unele abateri de la legislație.

„Autorii proiectului nu au luat în considerare prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1451 din 24.12.2007 […] care stipulează că terenurile din extravilanul localităților se acceptă spre examinare de către Guvern numai în cazurile când obiectivele sunt preconizate pentru necesitățile statului sau a comunității”, se arăta în document.

În plus, acceptul Ministerului Construcțiilor și Dezvoltării Regionale pentru modificarea destinației terenurilor de la Căpriana era condiționat de „planul urbanistic general al localității”. Mai exact, construcțiile ridicate pe acel teren trebuiau să fie prevăzute în acest plan. Asta, în condițiile în care, „conform informației, până la acest moment s. Căpriana nu dispune de plan urbanistic general elaborat și aprobat în modul stabilit”.

Cu toate acestea, proiectul a ajuns pe masa Executivului care, în ședința din 18 ianuarie 2010, a hotărât ca cele „7,13 hectare de grădini, proprietate privată a Conreir SRL, […] din extravilanul s. Căpriana, r. Strășeni” să fie trecute în categoria terenurilor „destinate ocrotirii naturii, ocrotirii sănătății, activității recreative, terenuri de valoare istorico-culturală, terenuri ale zonelor suburbane și zonelor verzi”.

Întreaga investigație poate fi citită
aici.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...