Raportor APCE: Republica Moldova tinde spre un stat autocratic

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Republica Moldova are nevoie de organe pentru combaterea corupţiei care să funcționeze, chiar şi în domeniul reţelelor de influenţă, deoarece tinde spre un stat autocratic. Opinia aparține raportorului Comisiei pentru Afaceri Juridice și Drepturile Omului a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Bernd Fabritius.

„Nu doresc încă să vorbesc de un stat capturat, cum vorbesc unii, dar mă îngrijorează faptul că Republica Moldova pare să fie şi pe un drum care tinde spre un stat autocratic, în afara sistemelor democratice”, a declarat Fabritius într-un interviu pentru Europa Liberă după o vizită la Chișinău.

Raportorul APCE și-a mai exprimat îngrijorarea pentru faptul că sistem judiciar din Moldova este puternic sub influenţa unor reţele, declarând că ar fi bucuros dacă în Republica Moldova ar exista un DNA, cum există în România.

„Eu m-aş bucura dacă în Republica Moldova ar exista un DNA, cum există în România şi care înlătură impresia de inatacabilitate pentru persoanele din domeniul de influenţă”, a mai spus Fabritius.

Totodată, oficialul european a declarat că „nu vede nicio legitimare democratică a lui Plahotniuc”.

„Nu aş vedea niciun motiv să mă întâlnesc cu domnul Plahotniuc, deoarece Plahotniuc este exact persoana din domeniul economic, nu văd nicio legitimare democratică a domnului Plahotniuc. Scopul vizitei mele a fost chiar întărirea sistemului democratic, vizarea separării puterilor în stat, iar domeniul de afaceri nu face parte din sistemul democratic al puterilor în stat”, a menționat Fabritius.

Demnitarul APCE a mai specificat că s-au confirmat, în mare parte, informaţiile pe care le-a primit, privind „marea influenţă a unei persoane din domeniul economic” asupra proceselor din Republica Moldova.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...