Cod roşu de inundaţii în Franţa

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Franţa se confruntă cu inundaţii puternice, mai ales în nordul ţării. Un departament de la sud de Paris este sub cod roşu de inundaţii, iar o închisoare din zonă a fost evacuată.

Departamentele Loiret şi Seine-et-Marne din Franţa sunt sub alertă cod roşu de inundaţii. Ploile torenţiale din ultima săptămână au dus la creşterea debitelor fluviului Sena şi ale afluenţilor săi. La Paris se vorbeşte despre inundaţia secolului.

Primăria oraşului Nemours, din Seine-et-Marne, a început evacuarea a circa 4.000 de locuitori din centrul oraşului din cauza pericolului ca Loing, unul dintre afluenţii Senei, să se reverse.

Sena a crescut cu 4,3 metri faţă de nivelul normal, iar până vineri ar putea depăşi 5,6 metri. Circulaţia rutieră pe malurile fluviului a fost deja restricţionată, iar locuitorii şi turiştii au fost rugaţi să fie atenţi.

Râul a atins un nivel record, pe care l-a mai avut doar la inundaţiile catastrofale din 1910.

Situaţia este dramatică şi în departamentul Loiret, din centrul ţării, unde sute de locuinţe şi hectare de teren sunt sub ape, după ce în trei zile a plouat cât în trei săptămâni.

Unul dintre cele mai afectate departamente este Nord-Pas-de-Calais, unde a plouat într-o zi cât într-o lună.

Luni au fost înregistrate peste 5.000 de apeluri de urgenţă, inclusiv din două închisori care au fost evacuate după ce subsolulurile lor a fost inundate. În zonele cu probleme sunt mobilizaţi peste 8.000 de pompieri.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...