Polonia cere un singur lucru de la aliaţi: Daţi-ne un batalion NATO şi blocăm Rusia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În aşteptarea summitului NATO din luna iulie de la Varşovia, întâlnire care ar putea da şi o soluţie de blocare a intenţiilor expansioniste ale Moscovei, oficialii polonezi au o singură cerinţă de la aliaţi.

Ministrul Apărării, Andrew Macierewicz, consideră că un batalion de trupe NATO instalat în interiorul graniţelor Poloniei ar asigura o pază bună împotriva Rusiei, informează Defense News.

O variantă luată în discuţie de către membrii Alianţei Nord-Atlantice este instalarea a câte unui batalion de trupe NATO în fiecare ţară din zona Mării Baltice: Polonia, Lituania, Letonia şi Estonia.

Washingtonul a anunţat deja că nu va deplasa mai mult de un batalion în Europa, aşteptând că şi ceilalţi aliaţi de pe continent să contribuie la menţinerea securităţii în regiune.

Germania şi Marea Britanie au anunţat că vor contribui cu trupe la forţă ce urmează să fie trimisă pe flancul estic al NATO.

Ministrul Macierewicz a menţionat că ţară sa aşteaptă un „batalion şi ceva în plus” de trupe NATO pentru a răspunde ameninţării ruseşti.

Întrebat însă despre numărul soldaţilor care ar trebui să între în componentă acestei forţe de reacţie, oficialul polonez a răspuns: „Nu am definit încă ce înseamnă ‘în plus’. Acest lucru este încă supus discuţiilor”.

Chestiunea instalării unor forţe suplimentare NATO în regiune este însă certă, după cum a dat asigurări şi secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg: „Să fiu foarte clar! Vor fi mai multe trupe NATO în Polonia după desfăşurarea summitului”.

Tensiunile între Rusia şi blocul euro-atlantic au izbucnit în martie 2014, când Moscova a anexat peninsula Crimeea de la Ucraina. La doi ani după, limbajul folosit în discuţiile dintre cele două tabere aminteşte izbitor de cel din perioada Războiului Rece.

Planurile recente ale Moscovei includ crearea a trei noi divizii, care să fie poziţionate în apropierea graniţei de vest a Rusiei, că răspuns la amplasarea scutului antirachetă în România şi a demarării unui proiect similar în Polonia.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...