Potrivit contractelor încheiate cu autorităţile, furnizorii de medicamente nu au dreptul să majoreze preţurile cu mai mult de 20 la sută. Asta în condiţiile în care în ultimele 12 luni leul s-a depreciat cu peste 40% la sută faţă de dolar şi cu peste 15% faţă de euro. Directorul Agenţiei Medicamentului afirmă că importatorii şi-au asumat acest risc atunci când au semnat acordurile, iar acum nu au decât să-şi onoreze obligaţiile contractuale.

La rândul său, viceministrul Sănătăţii, Mihai Ciocan, spune că pentru a evita pe viitor astfel de situaţii, ar trebui să fie modificată modalitatea de achiziţii publice pentru medicamente.

Precizăm că în noiembrie 2014 mai mulţi furnizori au încetat temporar livrarea medicamentelor către spitalele din ţară şi au cerut majorarea preţurilor cu peste 20 la sută. Criza s-a făcut resimţită la începutul acestui an, când stocurile din instituţiile medicale au început să se epuizeze. Astăzi autorităţile au declarat că majoritatea importatorilor au reluat livrările.