Declaraţiile aparţin europarlamentarului Petras Austrevicius, raportor pentru Moldova în cadrul Parlamentului European. Într-un interviu acordat Ziarului de Gardă, oficialul european îi atenţionează pe politicieni să implementeze reformele asumate în Acordul de Asociere, deoarece au restanţe la acest capitol. 

„Atât timp cât Procurorul General în R. Moldova va fi numit de către vreun partid politic, nu prin proceduri transparente, putem noi oare aştepta schimbări majore? Politicienii nu trebuie să influenţeze diverse instituţii publice cum ar fi Serviciul Vamal, Inspectoratul Fiscal, Centrul Anticorupţie etc. Uitaţi-vă la alte state, cum au rezolvat ele problema? Acei procurori şi poliţişti care luptă cu mafia siciliană, ei au viziune, ei au mână liberă. Dacă vreun politician încearcă să te influenţeze şi dispune de instrumente ca să te influenţeze, poţi tu să obţii rezultate bune? E imposibil. Corupţia este o maladie, o maladie grea şi trebuie să înţelegem că ajunsă la un anumit grad în instituţiile statului, ea pune în pericol suveranitatea şi stabilitatea din stat”, a declarat Petras Austrevicius.

Oficialul european a dat de înţeles în acest context că Bruxelles-ul monitorizează situaţia din Republica Moldova şi nu se lasă influenţat de dosarele şi condamnările de ochii lumii, cu care se laudă guvernanţii de la Chişinău.

„O condiţie primară este neimplicarea politicului în combaterea corupţiei. Nu am încredere în aşa-numitele instituţii de investigare independentă a cazurilor de corupţie, care sunt de fapt, marionete ale partidelor politice. Astfel, schimbările nu se vor realiza, iar structurile UE nu vor lua în considerare mimarea acestei lupte de combatere a corupţiei. Din această cauză, politicienii de la Chişinău care vor veni la Bruxelles la dialoguri cu liderii UE vor roşi, pentru că chestiunea corupţiei va fi abordată neapărat. Suntem sătui de urări de bine pentru Moldova. Deja e timpul schimbărilor adevărate, care trebuie să aibă loc în Moldova, nu la Bruxelles. Altfel, va fi doar un teatru. Vreau să zic că noi nu suntem orbi, noi monitorizăm situaţia”, a adăugat raportorul pentru Moldova în cadrul Parlamentului European.

Europarlamentarul a ţinut să le reamintească politicienilor de la Chişinău că pentru a implementa agenda de asociere este nevoie de voinţă politică, care poate fi găsită într-o majoritate parlamentară.

„Coaliţia este azi abia creată pe jumătate. Nu toate forţele europene fac parte din coaliţia de guvernare. Văd asta ca pe un deficit de stabilitate. Ştiu că e complicat să ajungi la un numitor comun, ştiu că sunt contradicţii personale, dar văzând războiul din Ucraina, văzând condiţiile economie dificile, întrebarea mea este: Cât mai pot să se joace politicienii din Moldova cu această situaţie? Ceasul ticăie, timpul trece, în loc să fi avut deja Guvernul învestit, cu toate instituţiile lucrând la agenda de asociere, de fapt, discuţiile durează şi durează”, a comentat Petras Austrevicius.

Raportorul a accentuat că Parlamentul European este îngrijorat de această situaţie, dar şi dezamăgit de forţele politice de la Chişinău care sau declarat proeuropene.

„Nu e plăcut să vedem această situaţie, în care lipsesc deciziile ferme şi rezultatele tangibile. Un lucru trebuie să fie clar: agenda de asociere nu se va implementa de la sine. Trebuie să existe o voinţă politică puternică. Şi o capacitate administrativă puternică. Cetăţenii au nevoie de realizări, nu de discuţii. Altfel timpul e pierdut. Acest rezultat al alegerilor din noiembrie nu va mai putea fi atins cu uşurinţă. Partidele politice proeuropene alese acum trebuie să se grăbească să meargă cât mai curând înainte, dar asta nu se vede. Suntem dezamăgiţi”, a conchis Petras Austrevicius.

PLDM şi PD au format o coaliţie minoritară, lăsând liberalii în opoziţie chiar dacă timp de două luni au purtat tratative cu ei privind formarea unei majorităţi parlamentare. Astfel, reprezentanţii din Partidul Liberal-Democrat şi cei din Partidul Democrat au sfidat recomandările oficialilor europeni, care au insistat ca Moldova să fie guvernată de o coaliţie formată dintre PLDM, PD şi PL. La fel, parlamentarii europeni au propus ca în funcţia de procuror general să fie desemnat un expert străin.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.