Protestele Mişcării Populare Antimafie au o miză concretă: noi nu vom sprijini candidatura lui Leancă, noi nu mergem să salvăm, aşa cum se complace o parte a societăţii la ora actuală, cursul european prin revenirea necondiţionată a lui Plahotniuc şi Filat pe făgaşul unei alianţe cu Partidul Liberal; noi vom opta pentru crearea Alianţei pro-europene cu condiţia aducerii unei justiţii independente în RM, numirea unui Procuror General străin în cooperare cu Comisia Europeană şi pregătirea instituţiilor de stat pentru organizarea unor alegeri libere şi nefraudate pentru viitor.

La ora actuală, asistăm la un spectacol cinic, în care într-un mod deschis, nedisimulat are loc respingerea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Toată tivitura care se produce în jurul creării noului Guvern are la bază un singur motiv: cercurile mafiote din Republica Moldova nu doresc să implementeze Acordul de Asociere pentru că asta ar însemna instaurarea unei justiţii independente, ceea ce va duce la punerea pe rol a unor dosare penale pe numele mafioţilor cu funcţii înalte în stat.

Un element al spectacolului jucat de actuala conducere este contractul semnat dintre Banca Naţională din Moldova şi Compania Kroll. Noi considerăm că Banca Naţională face obiectul unei investigaţii, la fel ca şi Banca de Economii, de aceea contractul cu Kroll trebuia să-l încheie Guvernul RM. Banca Naţională în niciun caz nu poate fi partener în cadrul unor investigaţii de fraude în sistemul bancar din RM. Centrul Naţional Anticorupţie, după escapada de săptămâna trecută pe la oficiile creditorilor de la Banca de Economii, va livra Companiei Kroll acea informaţie şi atâta cât acoperă interesele lui Plahotniuc. Angajarea unei companii private pentru o asemenea investigaţie, chiar dacă aceasta se bucură de prestigiu internaţional, nu rezolvă problema pentru că noi nu cunoaştem care sunt clauzele contractului, iar ele vor fi confidenţiale şi compania nu le va putea pune la dispoziţia opiniei publice, iar autorităţile vor manipula cu rezultatele investigaţiei aşa cum au făcut-o în cazul recensământului. Investigarea lui Ilan Shor face parte din acelaşi scenariu, iar Iurie Leancă candidatul la funcţia de prim-ministru, ca şi Filat, este vizat în acest dosar şi Plahotniuc nu are niciun interes ca investigaţiile să elucideze cazul pentru că are nevoie de oameni şantajabili în funcţii înalte de stat pentru a-i supune intereselor mafiote (Leancă a fost cel care, în perioada când a fost ministru de externe, i-a eliberat ilegal lui Ilan Shor paşaport diplomatic).

În aceste condiţii, acţiunile Partidului Liberal sunt confuze şi ineficiente. Noi sprijinim demersurile Partidului Liberal doar în condiţiile în care Mihai Ghimpu transmite mesaje coerente. Numai în condiţiile numirii unui Procuror General străin în coordonare cu Comisia Europeană şi instaurarea unei Justiţii Independente, Mihai Ghimpu ar putea sprijini, pentru o perioadă de timp, un Guvern minoritar PLDM-PD. Cererea unor funcţii guvernamentale pentru PL este contraproductivă pentru parcursul pro-european al Partidului Liberal, pentru că funcţii guvernamentale înseamnă risc de şantaj.

Plahotniuc şi Filat au înţeles să puşcăria pentru ei este inevitabilă. Decât să ajungă ei la puşcărie, mai bine fac din Republica Moldova o puşcărie întreagă. Plahotniuc, aşa cum altă dată, şi-a eliminat partenerii din afaceri, acum, nu mai are parteneri în politica din RM. Plahotniuc şi i-a subordonat atât pe Filat, cât şi, într-o măsură oarecare, pe Ghimpu.

Criza politică s-a produs când interesele politice ale lui Plahotniuc de a deveni şef de Guvern s-au ciocnit de refuzul partenerilor europeni.

Sursa: Sergiumocanu.md