Cauza a fost declarată admisibilă de către CEDO, după ce Andrei Baştovoi şi fiul acestuia, Valentin, au acuzat organele de anchetă de încălcarea procedurii de urmărire penală. Avocatul familiei Baştovoi, Roman Zadoinov, a anunţat că va oferi mai multe detalii mâine, în cadrul unei conferinţe de presă.

Andrei Baştovoi a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru delapidare de fonduri, dar şi pentru că ar fi planificat omorul lui Gabriel Stati, fiul miliardarului Anatol Stati. În acelaşi dosar, pentru acuzaţia delapidare de fonduri a fost condamnat şi fiul lui Baştovoi, care s-a ales cu 8 ani de închisoare.

Mai mulţi lideri de opinie consideră că acest dosar este unul fabricat, informaţie negată. Un grup de experţi de la Bucureşti a stabilit că organele judiciare de la Chişinău au admis mai multe omisiuni în cazul lui Andrei Baştovoi şi l-au condamnat pe cunoscutul om de afaceri în lipsa unor probe clare. 

Andrei Baştovoi a fost deputat în primul Parlament şi unul dintre promotorii Mişcării de Eliberare Naţională. El a fost mai mulţi ani vicepreşedinte al „Ascom-Group”, fiind coordonator general pentru Africa de Est.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.