Finala de pe San Siro este o reeditare a celei din urmă cu doi ani, atunci când formaţia lui Simeone a scăpat practic printre degete trofeul. Atletico a condus pe toată durata partidei, fiind egalată chiar la ultima fază, atunci când Sergio Ramos a marcat cu o lovitură de cap. Real s-a impus în cele din urmă cu 4-1, reuşind să mai puncteze de 3 ori în prelungiri.

În drumul spre ultimul act, Atletico a eliminat deţinătoarea trofeului, FC Barcelona, şi pe Bayern Munchen, considerate marile favorite la câştigarea competiţiei în timp ce Real Madrid a trecut de formaţii ca Manchester City, Wolfsburg sau AS Roma.

De la finala din 2016, Real Madrid şi Atletico Madrid s-au mai întâlnit de 10 ori, iar statistica este net favorabilă formaţiei de pe Vicente Calderon. Echipa antrenată de Diego Simeone a câştigat de 5 ori, 4 partide s-au încheiat la egalitate în timp ce Real a bifat doar un singur succes, 1-0, în aprilie 2015.

Cristiano Ronaldo se anunţă probabil principalul pericol pentru defensiva lui Atletico. Portughezul a marcat 15 goluri în 24 de dueluri cu Atletico, reuşind inclusiv un hattrick, într-o victorie cu 4-1, din 2012, izbutită de Real în La Liga. Ronaldo are însă 5 meciuri la rând fără gol marcat în faţa echipei lui Simeone. Ultima oară a punctat în ianuarie 2015, într-un meci din Cupa Spaniei, încheiat la egalitate, 2-2. 

De atlfel, portughezul este cel mai bun marcator din acest sezon din UEFA Champions League. Starul Realului a marcat 16 goluri, tot atâtea câte a reuşit întreaga echipă a lui Atletico Madrid.

Diego Simeone poate deveni al treilea argentinian care câştigă UEFA Champions League/Liga Campionilor. Doar doi compatrioţi ai lui Cholo, Luis Carniglia (1958 şi 1959, cu Real Madrid), respectiv Helenio Herrera (1964 şi 1965, cu Inter) au mai reuşit să câştige acest trofeu.

Zidane în schimb, poate deveni primul antrenor francez care câştigă cel mai prestigios trofeu din fotbalul european de club. Francezul poate câştiga UEFA Champions League şi ca antrenor, după ce a reuşit această performanţă din postura de jucător, în 2002, atunci când Real a învins-o pe Bayer Leverkusen, scor 2-1. Înaintea lui Zidane, doar 6 oameni au mai reuşit o astfel de performanţă, ultimul fiind Pep Guardiola, cu Barcelona.

Simeone va avea la dispoziţie tot lotul pentru duelul din această seară în timp ce de la Real Madrid va lipsi francezul Varane. Fundaşul central a suferit o leziune de gradul doi la bicepsul femural stâng şi e incert şi pentru Campionatul European care va începe pe 10 iunie.