Deja învingător la Monaco în 2013, sârbul şi-a îmbogăţit colecţia de trofee cu acest succes în primul turneu important al sezonului pe zgură, la cinci săptămâni de Roland Garros (24 mai - 7 iunie), unde speră să se impună pentru prima oară.

Calificat în premieră în finala turneului monegasc, numărul 8 ATP s-a văzut condus cu 5-3 în primul act, dar a reuşit imediat break-ul şi a egalat la 5. Sârbul a închis însă setul cu 7-5.

Partida a fost întreruptă o oră din cauza ploii, la 3-2 pentru Djokovic, în actul secund. Cehul a revenit mai motivat: a egalat la 3, apoi a reuşit break-ul şi s-a impus în final cu 6-4. În decisiv, numărul 1 mondial s-a distanţat rapid la 4-0.

A urmat break-ul lui Berdych dar nu a fost decât un foc de paie. Djokovic nu a mai făcut niciun pas greşit până la final şi s-a impus cu 6-3. Djokovic şi-a adjudecat al 23-lea titlu Masters din cariera, cele 1000 de puncte ATP puse în joc şi un cec în valoare de 628.000 de euro.

Djokovic a încheiat cu statistici medii această săptămână de vis de la Monte Carlo, în care a pierdut un singur set. A trimis doar doi aşi în finală, a comis cinci duble greşeli şi a oferit 10 mingi de break, din care a salvat 6. El şi-a adjudecat doar 50% din punctele jucate cu serviciul doi (21/42) şi a avut un procentaj de 58% al primului serviciu.

Scorul partidelor directe dintre Djokovic şi Berdych a devenit 19-2 în favoarea sârbului, care l-a şi egalat pe Roger Federer la capitolul "turnee de Masters câştigate" - câte 23 pentru fiecare.

Rafael Nadal - 27
Novak Djokovic - 23
Roger Federer - 23
Andre Agassi - 17
Pete Sampras - 11