(VIDEO) Cannes 2016: „I, Daniel Blake”, laureat al Palme d’Or. „Bacalaureat” a luat premiul pentru regie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Palme d’Or al Festivalului de la Cannes a recompensat duminică filmul cineastului britanic Ken Loach „I, Daniel Blake”, poveste a parcursului kafkian al unui șomer silit să solicite ajutor social.

Filmul prezintă povestea lui Daniel Blake, un bătrân din nord-estul Angliei care se îmbolnăvește și are nevoie de asistență socială din partea statului. În timp ce se chinuie să învingă sistemul birocratic pentru a obține acest ajutor, el o întâlnește pe Katie, care ar vrea să scape de la azilul pentru nefamiliști, dar pentru asta trebuie să accepte un apartament la sute de kilometri distanță.

Marele Premiu al Festivalului de la Cannes a fost acordat filmului „Juste la fin du monde” al cineastului canadian de 27 de ani Xavier Dolan, cu o distribuție de top – Gaspard Uliel, Vincent Cassel și Marion Cotillard.

Producția prezintă povestea lui Louis (interpretat de Gaspard Ulliel), un scriitor foarte bolnav întors acasă, după o absență de 12 ani, pentru a-și anunța familia de moartea lui iminentă. Filmul este inspirat din piesa omonimă a lui Jean-Luc Lagrace.

Premiul pentru regie a mers la „Bacalaureat”, producție realizată de către regizorul român Cristian Mungiu.

„Bacalaureat”, cunoscut în perioada de pregătire sub numele de Fotografii de familie, spune povestea unui doctor dintr-un mic oraș de provincie care trebuie să decidă care e cea mai bună cale de urmat pentru copilul lui în contextul societății românești de astăzi.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...