(FOTO) Cum arată cele mai spectaculoase piste de aterizare din lume

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În calea vacanțelor ideale pot sta multe piedici. Nu ți-ai imagina însă că una dintre acestea poate fi o pistă de aterizare. În lume există multe aeroporturi, unde decolarea și aterizarea dau palpitații până aproape de leșin, relatează BBC.
Iată cum arată unele dintre acestea:

Aeroportul Tenzing-Hillary, Nepal

Un astfel de loc este în Nepal, fiind vorba despre Aeroportul Tenzing-Hillary. Situat în orașul din Himalaya Lukla, acesta are o pită de 460 de metri, cu o înclinație de 12%. La o astfel de pistă se pretează doar elicopterele și avioanele mici. La un capăt al pistei sunt munți, iar la celălalt un hău de 600 de metri. Nu e loc nici pentru cea mai mică eroare.

Și totuși, e locul de aterizare pentru toți cei care vin să urce cel mai înalt munte din lume. Aici aterizează majoritatea celor veniți să cucerească Everestul. Chiar aeroportul a fost botezat după primii oameni care au reușit să atingă vârful Everestului.
2

Aeroportul din Barra, Marea Britanie

În Scoția există un aeroport, Barra, a cărui pistă nici nu se vede. Aici, în insula Barra, este folosită plaja ca pistă de aterizare și decolare.
3

Aeroportului Internațional Male din Maldive

Pista de aterizare a Aeroportului Internațional Male, din Maldive, ține, practic, cât întreaga insulă Hulhule. Fâșia de asfalt e la doar doi metri peste nivelul apei. Orice greșeală înseamnă că aparatul va ajunge în Oceanul Indian.

E unul dintre foarte puținele aeroporturi din lume a cărui pistă începe și se termină cu apă. De altfel, întreaga insulă are funcție de aeroport, turiștii urcând în barcă după ce au coborât din avion.
4

Aeroportului Juancho E Yrausquin, Caraibe

O aterizare pe pista aeroportului Juancho E Yrausquin, de pe insula Saba, din Caraibe, nu e pentru cei slabi de inimă. Aceasta este cea mai scurtă pistă a unui zbor comercial din lume, având circa 396 de metri. În mod normal, pista unui aeroport trebuie să aibă între 1.800 – 2.400 de metri.

Asta înseamnă că aici pot decola și ateriza doar aparate de mici dimensiuni. Totuși, pe cât de periculoasă, pe atât de frumoasă este zona în care este plasată pista: pe un deal a cărui pantă „cade” în Marea Caraibelor.
5

Aeroportul  din Munții Stâncoși, Colorado

Situat la o altitudine de 2.767 de metri, un aeroport regional din Colorado este cel mai înalt folosit de zborurile comerciale în America de Nord. Să aterizezi acolo e o experiență care-ți întinde la maximum toți nervii. Însă este frumoasă, în aceeași măsură, spun cei care au avut ocazia să experimenteze așa ceva.

Pista din Munții Stâncoși a fost celebră multă vreme pentru o gaură imensă pe care o avea în mijloc. Această a fost reparată însă în 2009, iar de atunci și avioanele mai mari pot ateriza aici. Nu însă și noaptea și nici când vizibilitatea e mai mică de 22 de kilometri.
6

Aeroportul Kai Tak din Hong Kong

O aterizare pe aeroportul Kai Tak din Hong Kong era numită de cei care o experimentau (pentru că aeroportul s-a închis deja) „atacul de cord Kai Tak”.

Aerportul din Hong Kong a fost funcțional în perioadă 1925 – 1998. Și pista acestuia era foarte scurtă pentru aparate mari, așa că aterizările veneau la pachet cu mari goluri în stomac. Unii spun că din avion, la aterizare sau decolare, se putea vedea în camerelor oamenilor ce locuiau în apropiere.
7


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...