Securitate aeriană: Franța va testa PNR la sfârșitul lunii mai pe aeroporturile Paris-Roissy și Nisa

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Franța va testa la sfârșitul lunii mai pe aeroporturile Paris-Roissy și Nisa (sud-est) așa-numitul PNR, registrul cu date ale pasagerilor curselor aeriene, menit să depisteze pasagerii ce prezintă risc potențial, a declarat sâmbătă un responsabil de rang înalt din Ministerul de Interne, potrivit France Presse.

Într-o primă fază, experimentul se va limita la cele două aeroporturi, primul și al treilea din țară ca număr de pasageri, a indicat oficialul, confirmând informațiile apărute în cotidianul Le Figaro, potrivit Agerpres.

El va fi extins la întreg teritoriul Franței până la sfârșitul anului, obiectivul fiind un sistem deplin operațional la finele lui 2016, a precizat același responsabil, potrivit căruia ‘ideea este de a racorda treptat toate companiile aeriene’ care operează pe aeroporturile franceze.

Le Figaro scrie că faza inițială va acoperi doar 40% din trafic, printre primele opt companii participante urmând să se afle Air France, Delta Airlines, Air Transat, Etihad, Emirates, o companie marocană și una europeană medie.

Testul intervine la câteva săptămâni după ce Parlamentul European a aprobat PNR european (‘Passenger Name Record’), menit să permită depistarea potențialilor teroriști, plecând de la informațiile pe care companiile aeriene vor fi de acum înainte obligate să le transmită autorităților.

Directiva votată de eurodeputați la mijlocul lunii aprilie trebuie transpusă de statele membre — cu excepția Danemarcei — în termen de doi ani.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...