Forţele de securitate irakiene au folosit muniţie de luptă, gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene pentru a-i îndepărta pe protestatari din Zona Verde, care adăposteşte clădiri guvernamentale, parlamentul şi ambasade.

Potrivit surselor medicale, victimele au decedat în urma rănilor produse de gloanţe, neînregistrându-se cazuri de sufocare.

Printre protestatari s-au aflat susţinători ai influentului cleric şiit Moqtada al-Sadr şi persoane nemulţumite de eşecul guvernului de a aproba reforme anticorupţie şi de a creşte securitatea împotriva atacurilor militanţilor Statului Islamic.

În urma protestelor, guvernul a impus o interdicţie de circulaţie vineri, la Bagdad, pe care a ridicat-o după scurt timp, anunţând că situaţia a revenit la normal.

Într-un discurs rostit seara târziu, premierul irakian Haider al-Abadi a condamnat încălcarea Zonei Verzi, avertizând împotriva haosului şi conflictelor. „Legea trebuie să îşi urmeze cursul în cazul fiecărui om care o încalcă”, a subliniat el.

La rândul său, Moqtada al-Sadr şi-a exprimat sprijinul faţă de ceea ce a numit „o revoltă paşnică spontană”, condamnând guvernul pentru că „şi-a omorât cu sânge rece copiii”.