Putin și patriarhul rus pleacă pe muntele Athos, unde îi așteaptă răscoala călugărilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Vladimir Putin și Patriarhul Kirill al Rusiei se pregătesc să viziteze muntele Athos cu ocazia celebrării a 1000 de ani de „prezență rusească” pe Muntele Sfânt. Vizita lor coincide însă cu un nou protest a trei mănăstiri împotriva unor dispoziții ce vor fi discutate în cadrul Consiliului Panortodox, care va începe pe 18 iunie. În caz de refuz al cererilor, călugării amenință să iasă de sub jurisdicția Constantinopolului, scrie Nezavisimaia Gazeta (NG).

În vizita lor pe Athos, cei doi oaspeţi din Rusia vor fi însoţiţi de preşedintele Greciei Prokopis Pavlopoulos și de premierul Alexis Tsipras.

Potrivit presei elene, vizita președintelui rus și a patriarhului pe 28 mai i-a înfuriat pe unii reprezentanți ai Patriarhiei Ecumenice și a Bisericii elene, care cred că după proclamarea independenței Muntelui Athos în 1913 și declararea statului monahal autonom nu mai pot exista „prezențe” naționale pe Munte, și dacă ele există, cu atât mai rău pentru iniţiatori.

Etapele finale de pregătire ale acestui eveniment au coincis cu un nou val de proteste ale mai multor grupuri de călugări împotriva prevederilor Consiliului panortodox care va avea loc pe 18-27 iunie, pe insula Creta.

Pe 13 mai a fost publicată „Scrisoarea stareţilor”, semnată de reprezentanţii mănăstirilor grecești Marea Lavra, Vatopedu și Kutlumus și în care aceştia amenință că vor renunţa la ascultarea faţă de Patriarhul Ecumenic. Anterior, în martie-aprilie a acestui an, alte șase mănăstiri de pe Athos – cinci elene şi una bulgară – au trimis Kinotului de pe Athos (organul de conducere al autonomiei monahale) o scrisoare de protest împotriva mai multor documente elaborate la consiliul de la Chambesy pentru reuniunea Panortodoxă.

Într-o nouă scrisoare stareţii de pe Athos indică faptul că cursul Consiliului este îndreptat spre justificarea „pan-ereziei ecumenismului”, fraternizarea cu „ereticii” și denaturarea statutului, ceea ce în cele din urmă contribuie la crearea „noii ordini mondiale”. Ei au înaintat șase cereri, inclusiv condamnarea ereziei, votul nominal al fiecărui episcop (nu a Bisericilor), eliminarea dispoziției privind obligativitatea îndeplinirii deciziilor Consiliului, precum și discuţii despre post, şi a doua căsătorie a reprezentanților clerului.

Manifestările dedicate aniversarii a 1000 de ani de monahism rusesc pe Muntele Athos și vizitele legate de acestea sunt văzute ca o altă mișcare a Kremlinului, care își propune să demonstreze grandoarea, vechimea și larga acoperire teritorială a Bisericii Ortodoxe Ruse în ajunul Consiliul Panortodox.

„Patriarhul Kirill apare, astfel, între ciocan şi nicovală: pe de o parte, Constantinopolul manifestă scepticism în legătură cu luxul nepotrivit al acestei „sărbători naționale” pe muntele Athos, pe de altă parte – călugării ruși de pe Athos exprimă critici dure împotriva cursului său ecumenic și a dialogului cu alte credințe. Prin urmare, mișcarea Moscovei poate duce la efectul opus”, conchide NG.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...