Analist: SUA vor să încercuiască Rusia şi să arate cine este stăpân în regiune

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Prin instalarea sistemului antirachetă Aegis Ashore în România, Statele Unite urmăresc să încercuiască Rusia şi să „arate cine este stăpân” în regiune, consideră analistul Mateusz Piskorski, şeful Centrului european pentru Analiză Geopolitică.

Statele Unite folosesc iniţiativa antirachetă din Europa pentru a-şi urmări „obiectivele lor geopolitice”, consideră analistul, citat de Sputnik News.

„Ţările central-europene sunt doar un instrument care ajută (Washingtonul – n.red.) să încercuiască Rusia dinspre Vest. Bineînţeles, (SUA – n.red.) folosesc şi alte ţări de la graniţele Rusiei pentru a limita iniţiativele ruse pentru integrare regională”, a explicat el.

Pikorski a notat şi că proiectul încalcă acordurile internaţionale, inclusiv pe cele din anii ’70, dar şi angajamentele NATO din anii ’90.

„Este destul de clar că pentru Statele Unite dreptul internaţional este un instrument. Când este convenabil pentru ele să utilizeze legislaţia internaţională şi să semneze tratate, o fac. Practic, susţin că normele internaţionale nu sunt atât de importante atunci când vine vorba de interesele lor naţionale şi geopolitice”, a insistat expertul.

Analistul consideră că adevăratul obiectiv al scutului antirachetă nu este contracararea unei eventuale ameninţări balistice din partea Iranului, ci că este vorba de o „demonstraţie militară pentru a arăta cine este stăpân în ţările din Europa Centrală”.

Operaţionalizarea sistemului Aegis Ashore din România, ce a avut loc joi, vine în contextul în care relaţiile dintre NATO şi Rusia sunt cele mai tensionate după încheierea Războiului Rece. Pikorski acuză Statele Unite pentru această situaţie.

„Statele Unite au început această consolidare militară în stilul Războiului Rece şi şantajul militar din această regiune, care obişnuia să fie destul de stabilă”, a subliniat el.

Analiza publicată pe site-ul Sputnik News vine după ce vineri, experţi citaţi de acelaşi portal au spus că sistemul antirachetă care a devenit operaţional săptămâna această în România, dar şi baza a cărei construcţie a început vineri în Polonia nu vor reuşi, probabil, să îşi îndeplinească misiunea de a intercepta rachete balistice şi reprezintă o cheltuială inutilă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...