Marea Britanie, acuzată că voia să fenteze UE în ceea ce priveşte limitele poluării: Documente secrete ajunse în presă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Documente secrete făcute publice recent arată că Marea Britanie încercă să fenteze UE în ceea ce priveşte normele de poluare.

Conform documentelor, guvernul britanic voia să nu respecte normele de poluare stabilite de UE, pentru a favoriza nişte mari afaceri, arată The Guardian.

Însuşi ministrul britanic al Mediului le-ar fi spus, conform documentelor, unor membri conservatori ai Parlamentului European să sprijine o clauză care să permită depăşirea de către regat a acestor limite.

Legislaţia menită să forţeze statele membre UE să se limiteze la un nivel maximum al emisiilor până în 2030 este în prezent analizată la Bruxelles.

Dezvăluirile au loc în contextul în care guvernul britanic recunoaşte faptul că poluarea aerului reduce speranţa de viaţă în regat cu şase luni, în medie.

Aşa după cum se arată în documente, ministrul britanic al Mediului, Rory Stewart, le-a transmis europarlamentarilor că limitele stabilite pentru fiecare stat membru UE nu reprezintă ceva realizabil şi nici nu sunt bazate pe dovezi, nu respectă proporţiile. Acesta sfătuia europarlamentarii să sprijine un amendament care să dea Marii Britanii „flexibilitate” să-şi ajusteze singură, după nevoie, aceste limite.

Un domeniu favorizat astfel de amendament ar fi fost industria maşinilor.

Un raport făcut public joi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii a arătat că poluarea a crescut, la nivel global, cu 8% în ultimii cinci ani.

În Marea Britanie, cel mai poluat oraş e Port Talbot (industrial), din Ţara Galilor, aerul său având o calitate mai slabă decât cel din Londra, Glasgow, Southampton şi Leeds. La polul opus se află Iverness, Bournemouth, Newcastle şi Sunderland, acestea fiind oraşele cu cel mai curat aer.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...