Premierul britanic a pus gând rău oligarhilor ruși: Anticorupția lasă Londra fără bogătași

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Una din trei proprietăţi de pe Bishops Avenue din Londra, stradă cunoscută şi sub numele de „Uliţa miliardarilor”, este deţinută de către un bogătaş ascuns în spatele unei firme offshore, iar măsurile anticorupţie anunţate de cabinetul Cameron pare să le dea fiori acestora.

Nevoit să reacţioneze în faţă scandalului Panama Papers, premierul britanic a anunţat lansarea unui pachet de legi menit să deconspire identităţile celor aflaţi în spatele averilor constituite în paradisuri fiscale, dar acest lucru lasă Marea Britanie fără miliardarii veniţi din alte ţări, anunţă The Guardian.

Pe picior de fugă

Anunţul făcut de David Cameron este în măsură să pună pe fugă o mulţime de oligarhi ruşi, magnaţi chinezi şi nababi nigerieni.

Din 100.000 de proprietăţi deţinute în Regatul Unit de companii din afară ţării, 44.000 sunt concentrate în Londra.

Măsura ameninţă şi profitabilitatea unor companii imobiliare precum Glentree Estate, firma la care au apelat îndeosebi clienţi din Rusia, China sau Nigeria pentru a cumpără sub masca unor companii offshore diverse proprietăţi de lux în Londra.

Odată ce noua lege va obliga companiile străine să dezvăluie identitatea proprietarului, nu vor mai fi aşa multe vânzări pe piaţa imobiliară de lux din Marea Britanie, se plânge Trevor Abrahmsohn, proprietarul Glentree Estates.

Regulile se aplică şi proprietăţilor deja achiziţionate prin intermediul firmelor din diverse paradisuri fiscale din Insulele Virgine sau Cayman, ceea ce da tonul exodului averilor secrete din capitala britanică şi alte câteva zone ale Regatului Unit.

„S-ar putea să vândă dacă vor putea. Discreţia este un lucru extrem de important pentru clienţii mei. Au motive întemeiate să procedeze aşa, de exemplu pentru potectia familiilor lor.

Nu sunt doar oligarhi, ci şi oameni normali care nu vor să iasă în lumina reflectoarelor”, susţine Abrahamsohn.

Preţuri în scădere

Intenţia guvernului britanic, expusă într-un proiect de lege, vizează însă că „indivizii şi ţările corupte să nu mai poată să mute, spele şi să ascundă bani prin intermediul pieţei imobiliare din Londra”.

Viziunea agenţilor imobiliari din Londra este împărtăşită şi de Craig Hughes, director în cadrul firmei de consultanţă fiscală Menzies, acesta considerând că noua lege „ar putea lovi investiţiile imobiliare din Marea Britanie”.

Conform agenţilor imobiliari de la Knight Frank, preţurile proprietăţilor de lux sunt într-o uşoară scădere, de aproximativ 7%, fenomen accentuat şi de noile taxe pentru tranzacţii aplicate din 2014, care au crescut de la 7 la 15 procente din valoarea proprietăţii.

Susţinătorii proiectului anticorupţie aplaudă la scenă deschisă decizia premierului Cameron. „Vor mai fi portiţe, unii oameni vor mai minţi, dar este un pas uriaş făcut înainte”, crede Robert Palmer, militant în cadrul organizaţiei Global Witness.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...