7 lucruri surprinzătoare care te stresează fără să știi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Probabil că ești conștient de toate sursele majore generatoare de stres: banii, șeful nesuferit, colegii bârfitori, autoritățile locale care au stricat parcul din apropierea casei tale, muncitorii de la drumuri care au început să folosească pickamerul la 5 dimineață. Însă stresul și anxietatea nu vin doar din sursele negative evidente.

„Există o mulțime de constrângeri și provocări mărunte care deși nu te copleșec imediat pe termen lung sunt deranjante”, susține Scott Schieman, profesor de Socializare la Universitatea din Toronto.

Acestea sunt lucrurile surprinzătoare și neașteptate care îți dau un sentiment de anxietate ori agitație. Însă dacă le recunoști vei fi pregătit să le înfrunți.

Jumătatea ta
Chiar dacă ai o relație de cuplu fericită există lucruri pe care atunci când le faceți îl călcă pe nervi pe celălalt. Care este cheia pentru ca relația să supraviețuiască? Găsirea echilibrului: să petreceți suficient timp împreună, nici prea mult însă nici prea puțin, să faceți compromisuri, să comunicați, să fiți onești și să vă amintiți zilnic motivele pentru care v-ați îndrăgostit și vă iubiți.

Enervările zilnie
Am fost învățați să nu dăm atenție lucrurilor mărunte, însă uneori acestea au cel mai mare impact asura stării noastre de spirit: casiera nepoliticoasă de la magazinul din colț, ori cele 20 de minute petrecute încercând să găsești un loc de parcare.

Stresul altor oameni
Potrivit unui studiu german realizat în 2014, stresul este contagios. O serie de experimente a arătat că participații care doar i-au urmărit pe alții implicați în sarcini stresante au experimentat ei înșiși o creștere a producției de cortizol – fenomentul se numește stres empatic. Poți fi stresat și dacă o persoană cunoscută a fost afectată de un eveniment traumatizant, precum un accident auto ori o boală cronică.

Site-urile de socializare
S-ar părea că Facebook este unica modalitate de a fi la curent cu tot ce se întâmplă cu prietenii tău cu care nu poți să te vezi în mod regulat. Însă prin intermediul acestor site-uri de socializare afli despre situațiile stresante în care trăiesc amicii tăi ceea ce adaugă mai mult stres în viața ta.

Distracția
Distracția poate fi un lucru bun pentru a mai uita de situația stresată în care te afli sau când ai de luat o decizie dificilă, iar o ieșire cu prietenii în oraș pare tot ce-ți trebuie. Totuși, mișcarea se poate dovedi o sabie cu două tăișuri: ești atât de preocupat de un anumit lucru încât nu te poți bucura de ceea ce se întâmplă în jurul tău, iar o astfel de distracție se transformă într-o sursă de stres.

Copilăria
Evenimentele traumatizante care au avut loc în copilărie îți pot afecta nivelul de stres și starea de sănătate și în perioada adultă. Un studiu realizat în 2014 de către Universitatea din Wisconsin-Madison a scos la iveală că experiențele avute când erai copil pot afecta părțile creierului care procesează stresul și emoțiile. Modul în care ai fost crescut poate, de asemenea, avea un impact asupra angoaselor de zi cu zi, sugerează o cercetarea făcută de Johns Hopkins University.

Ceai și ciocolată
Cu siguranță știi că ar trebui s-o lași mai moale cu cafeaua atunci când simți că ești extrem de tensionat. Ciocolata este o sursă mare de cafeină. Prea multă cafeină, indiferent de forma în care vine, poate cauza probleme cu somnul, digestia și iritabilitate.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...