Linkuri accesibilitate

De ce nu există în R.Moldova o linie telefonică verde pentru ajutarea persoanelor predispuse la sinucidere?


(Shutterstock)
(Shutterstock)

Asociația Altruism va cere Agenţiaei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei să lanseze un servici de consiliere telefonică.

Datele statistice arată că zilnic în Republica Moldova este înregistrat un caz de sinucidere. În Moldova nu există însă o linie verde gratuită pentru persoanele predispuse la acest gest extrem, cum există în majoritatea statelor europene. De ce nu are Moldova un asemenea serviciu?

În primele două lui ale lui 2016 au fost înregistrate 73 de sinucideri, a anunțat ministerul sănătății de la Chișinău. Zilnic în Republica Moldova cel puțin o persoană își pune capăt zilelor.

Rata suicidului este una alarmantă și poziționează Moldova pe locul 30 în clasamentul mondial, atenționează Liuba Ceban, președintele Asociației Altruism, singura organizație care oferă consiliere oamenilor predispuși la suicid.

Doar anul trecut, peste 800 de persoane au solicitat ajutor asociației, fie prin telefon sau serviciul online care funcționează câteva ore pe zi. Liuba Ceban spune însă că dacă în Republica Moldova ar fi o linie verde gratuită pentru cei care au nevoie de ajutor, ar putea fi salvate cu mult mai multe vieți, în special a celor din mediul rural cu o vârstă de peste 50 de ani, a căror pondere este cea mai mare în rândurile persoanelor care comit sinucideri:

„Linia aceasta ar fi o oportunitate pentru oamenii din diferite localități ale țării să apeleze gratuit un serviciu la distanță și anonim. Un serviciu care le-ar permite în siguranță să se exprime, să spună ce au și ce simt, fără ca cineva să-i urmărească sau fără ca să-și deschisă identitatea lor. Astfel de servicii este una dintre măsurile necesare pentru orice țară care vrea să prevină fenomenul. Dacă am fi să avem un număr de telefon, cifrele ar fi cu mult mai mari, de exemplu Lituania are sute de mii de apeluri.”

Procesul de obținere a licenței pentru o astfel de linie este însă anevoios, iar pentru a satisface condițiile legale și pentru a asigura administrarea ulterioară a acestui serviciu costurile sunt prea mari pentru asociație, precizează Liuba Ceban, care se adresează autorităților pentru ajutor:

„Statul la ora actuală nu are nimic referitor la prevenirea suicidului. Nu există politici naționale, nu există acțiuni directe pentru a preveni suicidul. Statului ar trebuie să-i peste, pentru că este interesul societății, ca persoanele care trec prin situații dificile să rămână în viața și să fie utile societății. La noi în țară este un subiect tabu, este un subiect ținut sub preș și oamenii care au gânduri suicidale sunt discriminați.”

Doar echipamentul care ar asigura funcționarea serviciului linia verde ar costa aproximativ 120 de mii de lei, iar pentru administrarea acestuia pe perioada unui an, ar fi nevoie de aproape un milion de lei, constată Liuba Ceban. Banii ar fi folosiți pentru închirierea spațiilor, instruirea voluntarilor, promovarea serviciului dar și întreținerea logistică.

Asociația Altruism urmează să depună o solicitare către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei pentru a putea lansa serviciul de consiliere telefonică. Marea provocare rămâne a fi însă în continuare identificarea unei surse de finanțare care, deocamdată, pare a fi dincolo de orizont.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG