„Ne amintim foarte bine ce s-a întâmplat după tragedia din Pădurea Domnească. Într-adevăr, acest caz a bulversat toată clasa politică şi au urmat reacţii extrem de dure din partea partenerilor noştri europeni. În primul rând, din partea Delegaţiei UE în RM, care a spus clar: parcursul democratic şi european al Republicii Moldova depinde de modul în care va fi examinat şi rezolvat cazul Pădurea Domnească. Iată că, odată cu emiterea sentinţei, am asistat la o palmă zdravănă dată de oligarhia criminală din Republica Moldova partenerilor noştri europeni. Această oligarhie nu face nimic altceva decât să folosească mijloacele financiare ale Occidentului pentru a-şi rezolva propriile interese şi pentru a mima aşa-zisa integrare europeană”, a declarat jurnalistul în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră”, la Jurnal TV.

În continuare, Vasile Năstase prognozează următorul scenariu: „Braconierul Ion Pleşca, de la Curtea de Apel, îi va scade un an din cei doi cu suspendare, iar Mihai Poalelungi, de la CSJ, va condamna la moarte mistreţul din blana căruia a ricoşat acea alice, despre care s-a vorbit serios în cadrul procesului, că anume acel mistreţ ar fi vinovat de moartea lui Sorin Paciu”.

În context, jurnalistul şi moderatorul Val Butnaru a menţionat că prin sentinţa în cazul Pădurii Domneşti se vrea crearea unei impresii că în Republica Moldova există justiţie, că se pedepseşte răul. „De fapt, Pădurea Domnească este cu totul despre altceva. Este vorba despre o vânătoare ilegală şi despre o încrengătură criminală, mafiotică. La această vânătoare au participat procurori, judecători, oameni de afaceri, oameni care prin definiţie nu au ce căuta alături”, afirmă Butnaru.

„Ceea ce s-a întâmplat este un fenomen extrem de periculos. Într-un stat de drept, corupţia în justiţie este cel mai grav ce poate fi pentru că afectează toate domeniile. Acest caz a fost o şansă extraordinară, ne privea Occidentul, oamenii aveau aşteptări, însă era evident că nu vom asista la o justiţie corectă. În sistemul judiciar care există la moment, cu oamenii care lucrează acolo era previzibil încă în 2013 cu se va termina totul”, a declarat, în cadrul aceleiaşi emisiuni expertul în finanţe şi economie Alexandru Zgardan, profesor universitar.

De aceeaşi părere este şi directorul Centrului de Investigaţii Jurnalistice, Cornelia Cozonac, care afirmă că, la fel, nu a fost luată prin surprindere de sentinţa în cazul Pădurii Domneşti.

„Era previzibil, dar am fost un pic mai optimistă şi am crezut că va fi totuşi o condamnare cu executare. Cel puţin un an, doi, pentru a se mima justiţia. Ceea ce s-a întâmplat însă este o bătaie de joc, o sfidare obraznică a justiţiei în adevăratul sens al cuvântului, ca să arate că cineva diriguieşte sistemul judiciar. Este foarte clar că a fost o schemă regizată. E o problemă gravă. Nu ştiu cum vor reacţiona organismele internaţionale”, afirmă Cornelia Cozonac.

Tot ea a menţionat, în aceeaşi ordine de idei, că acum este important ca mass-media şi societatea civilă să pună mai multă presiune în acest caz.

„Aici este vorba de o castă şi această castă se protejează, pentru că dacă zboară o verigă începe să se destrame sistemul. Sunt sigur că dacă s-ar repeta un asemenea caz, rezultatul ar fi acelaşi”, a adăugat un alt invitat al emisiunii, Alecu Reniţă, preşedintele Mişcării Ecologiste.

Amintim că fostul judecător Gheorghe Creţu a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare în cazul vânătorii din Pădurea Domnească, soldată cu moartea omului de afaceri Sorin Paciu. Tragedia s-a întâmplat pe 23 decembrie 2012, când la vânat mistreţi au mers peste 30 de oameni de afaceri, judecători şi procurori. După ce omorul din Pădurea Domnească a ieşit la iveală, Parlamentul a format o comisie de anchetă pentru a cerceta crima. La trei săptămâni de audieri şi reconstituiri, membrii comisiei au confirmat că omorul lui Sorin Paciu a fost tăinuit şi că instituţiile de drept, în frunte cu procuratura condusă pe atunci de Valeriu Zubco, au muşamalizat cazul, au distrus şi au falsificat probe, au intimidat martori şi au manipulat opinia publică.

La doi ani de la vânătoarea fatală, fostul vicepreşedinte al Curţii de Apel Chişinău, Gheorghe Creţu, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru că l-a împuşcat din imprudenţă pe Sorin Paciu. Lui Creţu, însă, pedeapsa i se pare prea crudă şi a anunţat că va contesta decizia magistraţilor. Ceilalţi participanţi la vânătoarea ilegală au fost achitaţi de aceeaşi instanţă pe toate capetele de acuzare.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.