(FOTO) Protest record la Varșovia: 250 de mii de oameni au ieșit în stradă împotriva guvernării

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Una dintre cele mai importante manifestații în Polonia după căderea comunismului a reunit sâmbătă peste 240.000 de persoane la Varșovia, potrivit primăriei, pentru ca „Polonia să-și păstreze locul în Europa”, amenințat – potrivit lor – de politica conservatorilor aflați la putere, relatează AFP.

Organizată sub sloganul „Noi suntem și vom rămâne în Europa”, la apelul Comitetului de apărare a democrației (KOD), manifestația s-a desfășurat în calm deplin, sub un soare estival.

Deși se declară atașat Uniunii Europene, sursă de importante subvenții absorbite după aderarea Poloniei în 2004, guvernul partidului Dreptate și Justiție (PiS) al premierului Beata Szydlo are divergențe importante cu mai multe instituții europene din cauza reformelor sale controversate, acestea vizând în special Tribunalul constituțional și canalele media publice.

A man stands under a giant Polish flag during anti-government demonstration organized by main opposition parties in Warsaw

Comisia Europeană a angajat împotriva Varșoviei o procedură inedită pentru a verifica statul de drept în Polonia, iar Comisia de la Veneția — organ consultativ al Consiliului Europei — a invitat-o ferm să respecte deciziile Tribunalului constituțional, până în prezent fără rezultat.

Majoritatea partidelor de opoziție parlamentare, între care Platforma civică (PO, liberal), Nowoczesna (liberal) și Partidul Țărănesc (PSL), sau extraparlamentare, precum Partidul Social-Democrat (SLD) și Verzii au participat la marș.

Reuniți în fața sediului guvernului, manifestanții agitau drapele naționale alb-roșii și drapele UE, precum și bannere cu sloganuri proeuropene. Înaintea de începerea marșului spre Palatul prezidențial, ei au intonat imnul național și au scandat „Vom apăra democrația și Constituția”.

„Suntem aici pentru că vrem să ne batem pentru libertate în Polonia, pentru democrație”, a declarat fostul președinte Bronislaw Komorowski.

„Mulți oameni cred că aceasta se va sfârși printr-un Maidan polonez. Sper că nu se va ajunge la asta”, a spus pentru AFP o manifestantă septuagenară.

„Oamenii care trebuie să-i reprezinte pe polonezi nu reprezintă decât interesele unui singur partid”, a întărit o tânără de 16 ani. „Ei se comportă în felul partidului bolșevic în Rusia sovietică. Îmi este teamă că Jaroslaw Kaczynski (președintele PiS) ne va duce spre confruntare, spre vărsare de sânge”, a adăugat ea.

O a doua manifestație, organizată de mișcarea naționalistă, a reunit circa 2.500 de persoane, potrivit primăriei Varșoviei. Acestea au protestat împotriva prezenței Poloniei în UE și a „dictaturii Bruxelles-ului”.

People march during an anti-government demonstration organized by main opposition parties in Warsaw

Cele două marșuri au coincis cu tradiționala „paradă Schuman”, organizată cu ocazia Zilei Europei.

Traseele celor trei manifestații erau apropiate, dar nu era proiectat să se întâlnească.

Jaroslaw Kaczynski, considerat de clasa politică principalul autor al politicii adoptate de guvern, a minimalizat, ca de obicei, importanța acestei contestații. „Nu suntem foarte îngrijorați”, a comentat el într-o discuție cu internauți. „Protestele sunt efectul nemulțumirii față de rezultatul alegerilor prezidențiale și legislative”, câștigate de partidul său, a susținut el.

People march during an anti-government demonstration organized by main opposition parties in Warsaw

„Nu există niciun risc pentru democrație în Polonia, fapt recunoscut și de interlocutorii noștri din UE”, a spus Kaczynski, adăugând că, în democrație, puterea poate face schimbări.

Pe de altă parte, el a reafirmat refuzul de a primi refugiați în Polonia. „După ultimele evenimente legate de acțiuni teroriste, noi nu vom primi refugiați pentru că nu există mecanism care să ne garanteze securitatea”, a spus el. „Cei care mărșăluiesc astăzi ar vrea să perturbe viața în Polonia”, a concluzionat liderul PiS.

Canalul public proguvernamental de informare TVP info nu a acoperit manifestația opoziției decât parțial, difuzând în același timp discuția lui Kaczynski cu internauții și un reportaj despre manifestația extremei drepte.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...