Linkuri accesibilitate

Jurnaliști cărora societatea românească le datorează scoaterea la lumină a unor afaceri cât se poate de tenebroase (România Liberă)


Un alt tip de indignare la români: împotriva Curții Constituționale (EvZ)

Un articol din „Adevărul” pune „recrudescenţa curentelor naţionaliste, populiste, xenofobe, anti-imigranţi, islamofobe, antisemite” în fruntea listei de îngrijorări ale momentului. Autor este Iulian Chifu, care adaugă acestei constatări deloc noi că prea multă lume, în Estul Europei, pare să fi uitat de unde a plecat și cât de importantă a fost în destinul țărilor din această zonă aderarea la Uniunea Europeană. Inclusiv în România, scrie el, ”o întreagă pleiadă de politicieni, formatori de opinie, decidenţi, dar şi oameni obişnuiţi (...) critică tot mai mult acţiunile Uniunii Europene, ale NATO, ale Statelor Unite”. Ce este mai grav e că o fac, consideră analistul, ”de pe poziţii naţionaliste, populiste, xenofobe”, care amplifică tendințele de scindare. Iulian Chifu propune de fapt dreptei politice din România, dar nu numai, un set de principii ale ”noului europenism”, care ar reîncărca valorile tradiționale euroatlantice.

Mircea Marian, de la „Evenimentul zilei”, observă la români un alt tip de indignare: împotriva Curții Constituționale, care a decis să mențină un singur tur la alegerile locale, așa cum prevede actuala legislație. Jurnalistul reamintește că alegerile într-un singur tur au fost propuse de Partidul Democrat Liberal și de Partidul Social-Democrat. (La vremea respectivă, premier era democrat-liberalul Emil Boc.) Cele două partide au făcut atunci raționamentul că primarii deja pe funcție au cele mai mari șanse să se claseze primii la primul tur, așa că se bine să oprească totul aici. Legea a trecut, președintele Traian Băsescu a promulgat-o în 2011 și, arată comentatorul, nimeni nu a avut ceva de obiectat. Abia în ultimele luni, liberalii (în care s-au topit și foștii democrat-liberali) au realizat că tocmai pe această lege a alegerilor locale într-un singur tur vor pierde masiv. Și s-a încercat ce se mai putea încerca – contestarea la Curtea Constituțională. De ce, se întreabă Mircea Marian, Curtea e văzută acum ca facând blat cu ”mafia” pesedistă? NU e aceeași Curte care, în 2012, lua decizii de natură să stopeze încercarea de lovitură de stat a PSD? ”Nu trebuie să înjurăm Curtea Constituţională dacă noi, alegătorii, nu suntem în stare să găsim nişte candidaţi decenţi şi să-i impunem”, scrie comentatorul de la „Evenimentul zilei”.

Editorialul „României libere” este dedicat presei independente din România. Curtea Constituțională a fost sesizată în această chestiune esențială a legislației electorale de către un jurnalist: Liviu Avram, de la „Adevărul”. În acest moment, și alte dosare puternice sunt lansate tot la inițiativa presei: scandalul dezinfectanților spitalicești diluați de 10 ori a fost adus al lumină de Rise Project și de „Gazeta sporturilor”. Articolul pomenește mai multe publicații și câțiva jurnaliști cărora societatea românească le datorează scoaterea la lumină, în ultimii ani, a unor afaceri cât se poate de tenebroase.

XS
SM
MD
LG