NATO vrea să trimită patru batalioane în Europa de Est: Aliaţii au nevoie de întăriri

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Secretarul Apărării din Statele Unite, Ashton Carter, a anunţat că Alianţa Nord-Atlantică ia în considerare trimiterea, prin rotaţie, a patru batalioane de soldaţi în ţările din Europa de Est.

Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia ar putea beneficia de sprijinul trupelor americane, în urma apelului făcut de guvernele celor patru ţări NATO în faţă pericolului reprezentat de Rusia, anunţă IB Times.

Oficialul de la Washington a admis că NATO analizează foarte serios creşterea numărului de militari în regiunea baltică, ca urmare a riscului de securitate reprezentat de Rusia după anexarea Crimeii în martie 2014.

Conform Wall Street Journal, în cele patru ţări din estul Europei ar urmă să ajungă astfel 4.000 de militari americani.

„Este o opţiune care a fost luată în calcul. Suntem implicaţi în aceste decizii, dar nu vreau să fiu eu cel care iese pe scenă pentru a le face publice”, a precizat secretarul Apărării din SUA, refuzând să dea mai multe detalii despre variantele analizate de conducerea NATO.

Oficialii americani au declarat că scopul misiunilor NATO în Europa este de a încuraja aliaţii de pe continent în faţa mişcărilor agresive ale Moscovei din ultimii doi ani.

La începutul acestui an, Statele Unite au anunţat că vor creşte cu 400% bugetul alocat operaţiunilor militare din Europa, ca urmare a pericolului reprezentat de Rusia.

De asemenea, o brigadă de tancuri va fi cantonată în Europa de Est, pentru a contracara riscul unui atac fulger din partea Rusiei în fostele ţări sovietice, devenite între timp parte a spaţiului euro-atlantic.

Carter se află în această perioadă în Germania, acolo unde asista la înlocuirea comandantului forţelor americane din Europa, gen. Philip Breedlove, cu gen. Curtis Scaparrotti, care vine de la comandă trupelor SUA detaşate în Peninsula Coreeană.

În momentul învestirii în funcţie, Scaparrotti a precizat în faţă Congresului american că „atitudinea Moscovei sfidează ordinea internaţională, încălcând adesea legislaţia în vigoare”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...