11 septembrie 2001: Şeful CIA spune că cele 28 de pagini secrete ale raportului sunt pline de inexactităţi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Raportul de 28 de pagini privind atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 conţine informaţii inexacte, care ar putea fi folosite pentru a susţine implicarea Arabiei Saudite în atacuri, a declarat directorul CIA, John Brennan.

Administraţia Obama ar putea publica în curând cel puţin o parte din acest capitol secret, parte a unui raport mai amplu, despre care unii cred că ar putea arăta implicarea Arabiei Saudite în atacurile Al-Qaida în urmă cărora au fost ucise aproximativ 3.000 de persoane, relatează Fox News.

Presiunile pentru desecretizarea documentului au început luna trecută, când fostul senator al statului Florida Bob Graham a sugerat că cei 19 terorişti care au lansat atacurile au primit un sprijin substanţial din partea unor oficiali din guvernul Arabiei Saudite şi a unor membri importanţi ai societăţii saudite.

Cele 28 de pagini fac parte dintr-un raport de 838 de pagini şi au fost reţinute din ordinele preşedintelui de la acea dată George W. Bush, care a explicat că publicarea lor ar putea divulga surse şi metode ale serviciilor de informaţii.

Duminică, Brennan a precizat că investigaţia era încă în desfăşurare în 2002, adăugând că este de părere că aceste pagini conţin o „combinaţie de aspecte exacte şi inexacte”. În urmă unei reevaluări a informaţiilor preliminare de către Comisia 9/11 s-a stabilit că cele 28 de pagini nu includ nicio dovadă cu privire la implicarea guvernului saudit ca instituţie sau a unor oficiali saudiţi.

Dintre cei 19 terorişti, 15 erau cetăţeni ai Arabiei Saudite.

Comentariile lui Brennan au loc în contextul în care Congresul american dezbate un proiect de lege care le-ar permite victimelor atacurilor teroriste să dea în judecată statele care au finanţat sau au ajutat în alt mod atacurile din SUA.

Administraţia Obama se opune proiectului, în timp ce guvernul saudit a ameninţat să vândă active în valoare de sute de miliarde de dolari dacă o astfel de lege va fi adoptată.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...