Marius Lazurca: Nicio guvernare de la Chișinău nu va putea reinstala sârma ghimpată pe Prut

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În ultimii ani relațiile economice dintre România și Republica Moldova au avansat semnificativ, ceea ce este un semnal că și cele politice sunt în ascensiune, a declarat vineri în cadrul unor dezbateri publice ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurca.

Totuși, a menționat diplomatul, deși societatea din Republica Moldova este una pașnică și neconflictuală, este puțin stabilă.

Aflat la sfârșit de mandat, ambasadorul Marius Lazurca a făcut o paralelă dintre relațiile moldo-române în 2010, când a venit la Chișinău și cele din prezent. El a menționat că între timp, România a urcat de pe trei pe primul loc în topul partenerilor externi ai Republicii Moldova. Iar principala explicație în acest sens este că în această perioadă s-au îmbunătățit și relațiile politice dintre cele două state, pentru că agenții economici sunt foarte atenți în această privință. În plus, România a atras produsele moldovenești după ce Federația Rusă le-a impus embargoul.

Vorbind despre investițiile românești în Republica Moldova, care, potrivit experților sunt încă foarte mici, Marius Lazurca a explicat că pe de o parte, românii încă nu investesc peste hotare, iar în al doilea rând pentru că nu întotdeauna investițiile românești au fost bine primite în Republica Moldova. În acest sens, el a dat exemplul unei companii din Iași care de câțiva ani încearcă să deschidă o afacere de aproximativ 15 milioane de euro peste Prut, dar nu-i reușește.

Referindu-se la societatea din Republica Moldova, diplomatul român a opinat că aceasta este una migratoare, în funcție de situație. După mai mulți ani când majoritatea populației era pro-europeană, acum mai mulți și-ar dori integrarea în spațiul estic, astfel că din acest motival lipsei unei majorități solide incontestabile, mai multe partide nu-și pot crea un program de țară. Totuși, Marius Lazurca s-a arătat convins că indiferent de elita politică de la Chișinău relațiile cu România nu vor mai degrada ca în trecut.

„Oricine va guverna în viitor Republica Moldova nu va putea reinstala sârma ghimpată nici pe Prut, nici în mințele sau sufletele noastre, fiindcă s-a trecut deja de punctul de ireversibilitate al sincronizării dintre noi”, a menționat Marius Lazurca, citat de Radio Chișinău.

Amintim că mandatul lui Marius Lazurca în calitate de ambasador al României în Republica Moldova a început în 2010, după ce aproape un an România nu a avut ambasador la Chișinău, în urma unor tensiuni dintre cele două state legate de protestele din aprilie 2009 din timpul guvernării comuniste. În scurt timp el își va încheia mandatul, urmând să conducă misiunea diplomatică a României în Ungaria. La Chișinău, Marius Lazurcă urmează a fi succedat de diplomatul Daniel Ioniță.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...