„Tehnologia este menită doar pentru a face viaţa oamenilor mai bună şi ce utilizare este mai bună decât pentru siguranţa femeilor”, a arătat Ministerul Comunicaţiilor şi tehnologiei.

De asemenea, începând din ianuarie 2018, toate telefoanele mobile vor trebui să fie echipate cu GPS.

Menţinerea degetului apăsat pe numărul 5 sau 9 al noilor telefoanelor va trebui să declanşeze un apel de urgenţă, a precizat ministerul.
În cazul smartphone-urilor, apelul de urgenţă va fi iniţiat atunci când butonul de pornire este apăsat de trei ori în succesiune rapidă, se indică în aceeaşi declaraţie care nu oferă alte detalii.

În India, preocupările legate de siguranţa femeilor au crescut după violarea în grup a unei studente de 23 de ani, într-un autobuz din Delhi în 2012, în urma căruia tânăra a decedat.

Într-un alt caz extrem de mediatizat, un şofer Uber a fost găsit vinovat de violarea unei femei într-un taxi din Delhi.

Incidentul din 2012 a declanşat proteste la nivel naţional şi a condus la o legislaţie mai strictă cu privire la pedepsirea violurilor. Cu toate acestea, India a raportat 337.922 de infracţiuni împotriva femeilor în 2014, dintre care peste 36.000 violuri - cu 9% mai multe decât în anul precedent.
India este a doua piaţă ca mărime din lume pentru telefoanele mobile, cu peste 1 miliard de utilizatori.

Pe de altă parte, bărbaţii controlează folosirea acestora în zonele rurale, iar în vestul statului indian Gujarat mai multe sate au interzis recent deţinerea mobilelor de către femei, pentru ca acestea să nu fie distrase de la studii.