(FOTO) Top 10 cei mai ciudați copaci din lume

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Natura ne oferă deseori surprize bizare. Peisaje spectaculoase, fenomene surprinzătoare sau locuri a căror frumusețe întrece orice imaginație vin să întregească spectacolul regizat de natură. Cei mai ciudați copaci din lume sunt parte din acest show montat cu talent de natura.

Listverse a călătorit virtual în lumea întreagă doar pentru a aduce laolaltă cei mai ciudați copaci. Forma lor este una fie spectaculoasă, fie neobișnuită:

Copacul Sticlă

Copacul originar din Namibia are formă de sticlă și, mai mult, s-a dovedit a fi unul dintre cei mai otrăvitori arbori din lume. În trecut, băștinașii foloseau seva lăptoasă și mortală a acestui copac pentru săgețile otrăvitoare utilizate în luptă. Copacul Sticlă crește astăzi în regiunile montane, iar florile sale sunt, de obicei, roz sau albe, cu o nuanță de roșu închis în centru.
UJLDX9KO

Wawona Tree
Situat în Parcul Național Yosemite, Statele Unite ale Americii, copacul a fost țăiat și transformat într-un tunel, în 1881. Încă de atunci, copacul vechi de 2.300 de ani a devenit o atracție pentru turiști și un obiect de studiu pentru cei care sunt în căutarea acestor ciudățenii ale naturii.
wawona-tree
Baobab în formă de ceainic
Această specie de baobab este pe cale de dispariție, având aproximativ 1.000 de ani. Originari din Madagascar, mulți dintre acești copaci ajung la peste 80 de metri înălțime, iar trunchiurile au chiar și 25 de metri circumferință. Bancnota de 100 de franci din Madagascar are tipărite florile acestui tip de copac, care rezistă doar 24 de ore. Atunci când este secetă, trunchiurile umflate ale copacilor baobab stochează și furnizează apă.
baobab-tree
Copacii de bumbac din templul Ta Prohm
Dacă vizitezi Cambodgia, nu trebuie să ratezi copacii de bumbac ce înconjoară templul Ta Pro. Înălțimea uimitoare a acestora, la fel ca rădăcinile ce șerpuiesc în jurul lor cu siguranță te vor fascina. De altfel, Ta Prohm este înscris în lista UNESCO World Heritage.
copacii-de-bumbac-matase-ai-templului-ta-prohm
Copacul Hiperion
Cel mai înalt copac din lume se găsește în California, masurând 111.5 metri înălțime și aproape 9 metri în diametru. Așadar, copacul Hiperion este cu 5 etaje mai înalt decât Statuia Libertății. Cum numeroși copaci din aceasta specie au fost tăiați în ultimii ani, autoritățile americane fac eforturi considerabile pentru a conserva cel mai înalt copac de pe planetă.
copacul-hiperion
Palmierul Pejibaye
Originar din America Centrală și de Sud, acest arbore a fost descoperit în Costa Rica și Nicaragua. Pejibaye are tepi ascuțiți, aranjați circular pe toată suprafața trunchiului, de la bază până la vârf. Acești tepi cresc, uneori, chiar și până la 20 de metri, în vreme ce frunzele ajung la 3 metri lungime. Fructul acestui copac este foarte popular, localnicii consumându-l după ce îl culeg și îl lasă un timp la fermentat.
palmierul-pejibaye
Pădurea „Strâmbă” din Gryfino
În vestul Poloniei, lângă Gryfino, există o pădure cu aproximativ 400 de copaci cu o formă ciudată. Se pare că aceste curbe neobișnuite ale arborilor au apărut în urma intervenției omului. Unii susțin ăa acest lucru s-a întâmplat pentru că oamenii voiau să cultive copaci pe care să-i folosească pentru mobila de lemn sau pentru jugurile de la plug. Nimic nu este sigur în privința originii copacilor strâmbi, așa că astăzi ei constituie încă o ciudățenie.
padurea-stramba-din-gryfino
Sunland Baobab
Această specie de baobab se găsește aproape de provincia Limpopo, în Africa de Sud, fiind transformat acum într-un bar. Scorburos la origine, oamenii s-au gândit că n-ar strica să folosească cumva forma neobișnuită a copacului. Sunland Baobab poate adăposti până la 20 de oameni și este unul dintre cei mai înalți arbori baobab din Africa de Sud și unul dintre cei mai bătrâni copaci din lume, având, se pare, mai mult de 6.000 de ani.
sunland-baobab
Copacul Burmis
În Alberta, Canada, se găsește copacul Burmis, un pin flexibil. Ce este ciudat la acest copac este faptul că trăiește fără a avea, cel puțin aparent, niciun fel de rădăcină. Deși „a murit” în 1970, când se estimează că avea 600 – 750 de ani, copacul nu dă semne de putrezire. A fost doborât de vânt, dar localnicii l-au proptit la loc, copacul încăpățânându-se să reziste. Copacul fără bătrânețe este unul dintre cei mai fotografiați din lume.
copacul-burmis
Arborele Vieții
Un adevărat fenomen al naturii, copacul vieții se află la doi kilometri de Jebel Al Dukhan, în Bahrain. Nu se cunoaște mecanismul prin care arborele continuă să trăiască, având în vedere că se află în inima desertului, la foarte mare distanță de orice sursă de apă și de altă formă de vegetație. Localnicii cred că aici s-a aflat Gradina Edenului, iar aproximativ 50.000 de turiști vizitează anual acest copac cu rădăcini care ajung până la adâncimi uimitoare. Și Arborele Vieții este inclus în Patrimoniul UNESCO World Heritage.
arborele-vietii


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...