„Ar fi o eroare din partea SUA, Marii Britanii sau oricărei alianţe din ţări occidentale de a „trimite trupe la sol şi de a răsturna regimul lui Al-Assad”, a declarat Barack Obama în interviul pentru BBC News.

„Dar eu chiar cred că putem pune presiune, la nivel internaţional, asupra tuturor părţilor prezente ( ...) pentru ca ele să se aşeze la masă şi să încerce să negocieze o tranziţie”, a spus liderul de la Casa Albă, citând Rusia şi Iranul - principalii aliaţi ai lui Al-Assad, precum şi opoziţia moderată siriană.

El şi-a reiterat, de asemenea, linia potrivit căreia „soluţia militară singură” nu va permite rezolvarea „problemelor pe termen lung” în Siria.

„Între timp, noi continuăm să lovim ţinte (ale grupării jihadiste Statul Islamic) în locuri ca Raqqa” în Siria, a adăugat Obama, precizând că ţara sa încearcă să „blocheze zone ale ţării care trimit combatanţi străini în Europa”.

O încetare a focului între forţele regimului de la Damasc şi grupări rebele moderate, negociată de SUA şi Rusia, a intrat în vigoare la 27 februarie şi a contribuit iniţial la reducerea intensităţii luptelor pe ansamblul Siriei.

Dar, regimul sirian şi-a intensificat duminică bombardamentele împotriva mai multor fiefuri ale rebelilor, care s-au soldat cu peste 50 de morţi în ultimele 48 de ore, subminând armistiţiul într-un moment în care şi negocierile de pace sunt în impas. Grupările jihadiste Statul Islamic şi Frontul Al-Nosra nu sunt incluse în acest armistiţiu.

Preşedintele american se declarase vineri „foarte îngrijorat” în legătură cu fragilizarea regimului de încetare a ostilităţilor.„Mă întreb dacă acesta este durabil”, a spus Obama într-o conferinţă de presă comună la Londra cu premierul britanic David Cameron.

„În cazul în care încetarea ostilităţilor se prăbuşeşte, vom încerca din nou să facem totul pentru a o restabili”, a afirmat preşedintele american, acuzând Moscova şi Teheranul de susţinerea „regimului sângeros” al preşedintelui sirian Bashar al-Assad.