„Ca urmare a unei cereri a Ucrainei, ţinând cont de instabilitatea politică (din Ucraina n.red), am acordat guvernului ucrainean un răgaz pentru a analiza situaţia, pentru a-şi reevalua poziţia şi a începe cu Rusia negocieri privind această datorie”, a afirmat ministrul rus de finanţe, Anton Siluanov.

Rusia s-a adresat în luna februarie unei instanţe britanice pentru a obţine recuperarea creditului acordat Ucrainei în anul 2013. Ministrul Siluanov a declarat că s-a recurs la sesizarea instanţei britanice ca urmare a „numeroaselor tentative nereuşite” de a determina Ucraina să recunoască existenţa acestei datorii şi să negocieze cu Moscova.

La rândul său, guvernul de la Kiev a anunţat că refuză să ramburseze această datorie, întrucât nu o consideră ca fiind o datorie suverană (datorie publică), ci o datorie comercială rezultată în urma unei operaţiuni de creditare pe pieţele financiare.

Autorităţile ucrainene mai solicită Moscovei şi reducerea cu 20% a datoriei, la fel cum au procedat unii creditori privaţi (bănci, fonduri de investiţii), cerere însă respinsă de guvernul rus, care până în prezent şi-a afirmat doar disponibilitatea de a reeşalona rambursarea datoriei pe trei ani.