Asta după ce, pe 5 aprilie curent, mii de oameni au ieşit în stradă, indignaţi de furturile din sistemul bancar, de corupţia din justiţie, dar şi de faptul că vinovaţii de violenţele din 7 aprilie 2009 nu au fost încă pedepsiţi. Manifestanţii au adoptat atunci o Rezoluţie prin care au cerut autorităţilor să investigheze cât mai rapid crimele din sistemul bancar, să returneze resursele financiare furate, să depolitizeze justiţia şi să adopte măsuri urgente în vederea deconspirării proprietarilor mass-media. 

Decizia de a organiza un nou miting a fost luată după ce revendicările înaintate la protestul de amploare din 5 aprilie nu au fost luate în calcul de autorităţi. Astfel, membrii Platformei au venit cu un apel către cetăţeni, prin care îi îndeamnă să se solidarizeze cu manifestaţia paşnică şi revendicările propuse.

În cadrul manifestaţiei, va fi solicitată restituirea miliardului furat, demisia conducerii Procuraturii, Comisiei Naţionale de Integritate, Curţii Supreme de Justiţie, Curţii de Apel, Consiliului Concurenţei şi Serviciului Vamal, în vederea iniţierii procesului de reformare a acestor instituţii. Mai mult, manifestanţii vor solicita să fie încetate atacurile asupra libertăţii presei. 

„Guvernarea a continuat şirul de crime împotriva propriului popor prin asumarea răspunderii pentru Legea Bugetului şi politica bugetar-fiscală, încălcând Constituţia Republicii Moldova, împovărând cu impozite şi taxe grele cetăţenii săi. Acum  moldovenii de rând, aruncaţi la limita subzistenţei, vor fi obligaţi să muncească din greu pentru a suplini bugetul jefuit de criminali”, se spune în apelul semnat de Platforma Civică Demnitate şi Adevăr.

Vedeţi mai jos apelul integral:

APEL
către cetăţenii Republicii Moldova
Stimaţi compatrioţi!

La acţiunile de protest din 5 aprilie 2015, organizate de Platforma Civică Demnitate şi Adevăr, mii de cetăţeni ai Republicii Moldova au adoptat, cu vot unanim, o Rezoluţie cu revendicări, prin care au cerut guvernanţilor anchetarea completă a evenimentelor din aprilie 2009, investigarea cât mai rapidă a crimelor recente din sistemul financiar-bancar, pedepsirea profitorilor reali şi a complicilor acestora, returnarea resurselor furate, adoptarea urgentă a măsurilor menţionate în „Notele informative” ale partenerilor de dezvoltare pentru neadmiterea în continuare a crimelor cu asemenea caracter. De asemenea, s-a cerut reformarea şi depolitizarea justiţiei, instituţiilor publice de reglementare specializate;  invitarea misiunii EuroLex şi a experţilor europeni în domeniu, cu scopul preluării conducerii Procuraturii Generale, a Centrului Naţional Anticorupţie, a Serviciului Vamal; desconcentrarea şi transparentizarea proprietarii mass-media, în vederea asigurării unei reflectări adecvate a evenimentelor de interes public.

Până la această oră, niciuna dintre revendicările înaintate de cetăţeni nu a fost îndeplinită. Mai mult decât atât, guvernarea a continuat şirul de crime împotriva propriului popor prin asumarea răspunderii pentru Legea Bugetului şi politica bugetar-fiscală, încălcând Constituţia Republicii Moldova, împovărând cu impozite şi taxe grele cetăţenii săi. Acum  moldovenii de rând, aruncaţi la limita subzistenţei, vor fi obligaţi  să muncească din greu, pentru a suplini bugetul jefuit de criminali.

În aceste condiţii, PLATFORMA CIVICĂ DEMNITATE ŞI ADEVĂR (DA), constituită pentru angajarea într-un dialog larg a segmentelor interesate de depăşirea stării de captivitate a statului, neafiliată politic, organizează, la 3 mai 2015, cu începere de la orele 13:00, un nou  miting de protest în Scuarul Catedralei, cu următoarele deziderate:

  • Restituirea necondiţionată a miliardului de euro jefuit de guvernanţi;
  • Demisia necondiţionată a conducerii Procuraturii, CNA, CNI, CSJ, Curţii de Apel Chişinău, instanţelor din capitală, Consiliul Concurenţei, Serviciului Vamal şi iniţierea procesului real de reformare a instituţiilor sus-numite;
  • Renunţarea imediată la atacurile antidemocratice asupra libertăţii presei prin adoptarea amendamentelor legislative coercitive la adresa jurnaliştilor şi prin strategii mafiote de a elimina de pe piaţă posturi de televiziune incomode;
  • Reiterarea revendicărilor incluse în Rezoluţia adoptată la mitingul de protest din 5 aprilie curent.
Cererea Platformei Civice Demnitate şi Adevăr a fost depusă la Primărie.

Dacă suntem cu adevărat oameni ai cetăţii şi ne dorim o societate bazată pe demnitate şi adevăr, dacă vrem pedepsirea penală a vinovaţilor şi sechestrarea averilor ilicite ale marilor corupţi, dacă vrem instituţii libere şi pedepsirea severă a infractorilor, a sosit ora deşteptării şi implicării fiecăruia dintre noi! A venit timpul să ne manifestăm solidar şi public!

PLATFORMA CIVICĂ DEMNITATE ŞI ADEVĂR
Chişinău, 16 aprilie 2015

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.